Valkosolu saalistaa bakteeria.
Tämä elin ei ole tulitikkuaskia suurempi, mutta ilman sitä kuolisit pieneenkin infektioon.
Immuunijärjestelmän perustan muodostavat valkosolut, jotka suojelevat sinua esimerkiksi bakteereja ja viruksia vastaan. Kun uusia valkosoluja muodostuu luuytimessä, ne ovat aluksi niin kokemattomia, että ne käyvät myös terveiden solujen kimppuun.
Tästä syystä kaikki uudet valkosolut kulkeutuvat kateenkorvaan, ennen kuin ne pääsevät partioimaan kehossa. Ne käyvät läpi ankaran koulutuksen, josta selviää vain yksi sadasta valkosolusta. Muut karsiutuvat ja kuolevat.
2. Suolilieve kesyttää suoliston
Suolilieve on tunnettu pitkään, mutta sen tehtävän elimistössä keksivät irlantilaiset tutkijat vasta viime vuonna.
Suolilieve koostuu rasvaisesta kalvosta, joka pitää suolet paikoillaan niin, että esimerkiksi paksusuoli on ohutsuolta korkeammalla, vaikka seisoisit päälläsi.
Lisäksi suolilieve kokoaa ne sadat pienet verisuonet, jotka kiemurtelevat suolten ympärillä ja huolehtivat siitä, että elintärkeät ravintoaineet kulkeutuvat suolistosta verenkiertoon.
Tutkijat toivovat, että suoliliepeestä voi löytyä selitys myös krooniseen tulehdukselliseen suolistosairauteen, Crohnin tautiin, jonka syytä ei tiedetä.
3. Käpyrauhanen tuudittaa sinut uneen
Unirytmiä ohjaa herneen kokoinen elin, joka sijaitsee aivojen keskellä. Käpyrayhanen mittaa valon määrää ympäristössä silmän verkkokalvolta lähtevien hermojen avulla.
Kun pimeys laskeutuu, käpyrauhanen voimistaa melatoniini-hormonin tuotantoa, mikä muun muassa väsyttää ja vähentää ruokahalua.