© Henning Dalhoff & Shutterstock

3 vaatimatonta elintä, joita pitäisi kiittää

Unohda aivot ja sydän! Elimistössä piilee korvaamattomia työjuhtia, jotka turvaavat yöunesi ja pitävät suolistosi ojennuksessa. Tutustu kolmeen elimistösi todelliseen sankariin.

torstai 12. huhtikuuta 2018 teksti Rikke Jeppesen

1. Kateenkorva ohjaa immuunijärjestelmää

Valkosolu saalistaa bakteeria. 

Tämä elin ei ole tulitikkuaskia suurempi, mutta ilman sitä kuolisit pieneenkin infektioon.

Immuunijärjestelmän perustan muodostavat valkosolut, jotka suojelevat sinua esimerkiksi bakteereja ja viruksia vastaan. Kun uusia valkosoluja muodostuu luuytimessä, ne ovat aluksi niin kokemattomia, että ne käyvät myös terveiden solujen kimppuun.

Tästä syystä kaikki uudet valkosolut kulkeutuvat kateenkorvaan, ennen kuin ne pääsevät partioimaan kehossa. Ne käyvät läpi ankaran koulutuksen, josta selviää vain yksi sadasta valkosolusta. Muut karsiutuvat ja kuolevat.

2. Suolilieve kesyttää suoliston

Suolilieve on tunnettu pitkään, mutta sen tehtävän elimistössä keksivät irlantilaiset tutkijat vasta viime vuonna.

Suolilieve koostuu rasvaisesta kalvosta, joka pitää suolet paikoillaan niin, että esimerkiksi paksusuoli on ohutsuolta korkeammalla, vaikka seisoisit päälläsi.

Lisäksi suolilieve kokoaa ne sadat pienet verisuonet, jotka kiemurtelevat suolten ympärillä ja huolehtivat siitä, että elintärkeät ravintoaineet kulkeutuvat suolistosta verenkiertoon.

Tutkijat toivovat, että suoliliepeestä voi löytyä selitys myös krooniseen tulehdukselliseen suolistosairauteen, Crohnin tautiin, jonka syytä ei tiedetä.

3. Käpyrauhanen tuudittaa sinut uneen

Unirytmiä ohjaa herneen kokoinen elin, joka sijaitsee aivojen keskellä. Käpyrayhanen mittaa valon määrää ympäristössä silmän verkkokalvolta lähtevien hermojen avulla.

Kun pimeys laskeutuu, käpyrauhanen voimistaa melatoniini-hormonin tuotantoa, mikä muun muassa väsyttää ja vähentää ruokahalua.

MIKÄ ON ELIN?

Tieteellisen määritelmän mukaan kehon osaa voidaan pitää elimenä, jos: 

  • Se on rakenteellisesti yhtenäinen kokonaisuus. 
  • Kudoksella on vähintään yksi tärkeä tehtävä.

Ymmärrä tärkeintä elintäsi

Haluatko tietää, miksi sinä – ja aivosi – voivat tulla riippuvaiseksi huumeista, kuten nikotiinista, kokaiinista ja alkoholista? Lue seuraava Tieteen Kuvalehti, sillä siinä kerrotaan, että tutkijat ovat löytäneet aivoista kytkimen, joka voi sammuttaa pakonomaisen tarpeen lopullisesti.

Ja jos tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, tässä on toinen hyvä tarjous: kaksi Tieteen Kuvalehteä ja langattomat kuulokkeet vain 8,90 euroa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: