Topbillede hiljaisuus

3 syytä: tämän vuoksi hiljaisuus tekee aivoille hyvää

Maailma on täynnä melua, joka vaatii jatkuvasti huomiotamme. On kuitenkin monta syytä painaa välillä mykistyspainiketta ja antaa aivojen nauttia hiljaisuudesta.

torstai 28. heinäkuuta 2016 teksti Nanna Vium

Katumelu, musiikki ja älypuhelimen merkkiäänet.

Useimpien arki on täynnä melua ja meteliä, joka valtaa korvakäytävät ja varastaa huomion, vaikka emme sitä ehkä edes itse huomaa.

On kuitenkin hyvä syy painaa välillä mykistyspainiketta, sulkea kuulokkeet ja toivottaa hiljaisuus tervetulleeksi. Useat tutkimukset viittaavat nimittäin siihen suuntaan, että hiljaisuus on paljon luultua tärkeämpää aivoille.

Tässä esitellään hiljaisuuden muutama suotuisa vaikutus.

1. Hiljaisuus auttaa uusia aivosoluja syntymään

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa, johon osallistui muun muassa Duke-yliopiston tutkijoita Yhdysvalloista, tehtiin yllättävä havainto, kun tutkittiin sitä, miten hiljaisuus ja melu vaikuttavat täysikasvuisen hiiren aivoihin.

Tutkijat havaitsivat, että jo kahden tunnin hiljaisuus käynnisti uusien solujen syntymisen aivotursossa eli hippokampuksessa, joka on avainasemassa muistamisessa, tunteiden kokemisessa ja oppimisessa.

2. Hiljaisuus vähentää stressiä ja jännittyneisyyttä

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että jo melko pienikin melu voi vaikuttaa aivoihin ja johtaa stressihormonin määrän lisääntymiseen elimistössä, oppimiskyvyn heikkenemiseen, verenpaineen kohoamiseen ja jopa sydänkohtaukseen.

Hiljaisuudella näyttää sitä vastoin olevan päinvastainen vaikutus.

Vuodelta 2006 peräisin olevassa tutkimuksessa havaittiin, että vain kahden minuutin hiljaisuus rentouttaa ja poistaa paremmin jännittyneisyyttä kuin rentoutusmusiikki. Tämä havaittiin muun muassa muutoksista verenpaineessa ja aivojen verenkierrossa.

3. Hiljaisuus saa aivot työskentelemään

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivot siirtyvät aivan erityiseen tilaan, kun ajatusten annetaan vaellella vapaasti ilman ulkoapäin tulevia ääniä ja ärsykkeitä.

Toimettomana aivoissa alkaa toimia niin sanottu lepotilaverkosto eli englanniksi ”default mode network”, ja tilan sanotaan aktivoivan sellaisia aivoalueita, jotka muun muassa auttavat ajattelemaan luovemmin, työstämään kokemuksia ja muodostamaan niiden pohjalta mielipiteitä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: