tappava annos

11 tappavaa annosta arjesta

Näitä aineita löytyy melkein joka kodista. Nekin voivat tappaa, jos niiden annostelu menee pieleen.

Näitä aineita löytyy melkein joka kodista. Nekin voivat tappaa, jos niiden annostelu menee pieleen.

1. Kahvi

© Shutterstock

Kahvin sisältämä kofeiini on hyväksi silloin, kun uni pitää pitää loitolla, mutta liika kahvi voi tappaa.

Noin 70 kiloa painavalle ihmiselle tappava annos on noin 70 kupillista kahvia. Kofeiini aiheuttaa ensin sydämen rytmihäiriöitä ja lopulta sydänpysähdyksen.

2. Kirsikka

© Shutterstock

Kirsikan kiven nielaiseminen ei ole vaarallista, mutta sitä ei kannata pureskella. Kovan kuoren alla on nimittäin myös syanohydriineja, jotka ihmisen elimistössä muuttuvat hengenvaaralliseksi syanidiksi.

Syanohydriineja on myös luumujen, aprikoosien ja persikoiden kivissä, mutta niitä on vähemmän kuin kirsikan kivissä.

3. Alkoholi

© Shutterstock

26 votkapaukkua lyhyessä ajassa nautittuna rasittaa verenkiertoa ja hengitystä niin paljon, että aikuinen ihminen voi kuolla.

Runsaalla alkoholinkäytöllä hankittu sietokyky vaikuttaa asiaan. Siksi jotkut ihmiset voivat juoda paljon enemmän alkoholia kuin toiset.

4. Vesi

Vanhan hyvän neuvon mukaan pitää juoda runsaasti vettä. Siinäkin pitää kuitenkin muistaa, että liika on aina liikaa. Jos juot kuusi litraa vettä, voi olla, että et enää tee mitään muuta.

Vesi turvottaa aivosoluja, mutta koska kallo ei jousta, aivojen kasvanut tilavuus voi aiheuttaa jopa aivovamman ja kuoleman.

5. Suklaa

© Shutterstock

Kaakaopavut sisältävät teobromiinia, jota sekä eläimet että ihmiset voivat saada liikaa. Teobromiinia on myös suklaassa – varsinkin tummassa suklaassa.

Suklaata voi silti nauttia melko huoletta, sillä ihminen sietää suuria määriä teobromiinia. Tappavan annoksen saa vasta 85 suklaalevystä.

6. Suola

Suola maustaa pihvin mukavasti, mutta 48 teelusikallista pihvin suolaa pihvin päällä tappaa.

Liiallinen suola-annos voi aiheuttaa hypernatremiaksi kutsutun tilan, jossa aivosolut kutistuvat.

7. Ääni

© Shutterstock

Suihkukoneesta lähtee 150 desibelin meteli, joka riittää tärykalvojen puhkaisuun. Jos äänellä pitäisi tappaa ihminen, metelin pitää kuitenkin olla kovempi.

185 desibeliä voi jo riittää ihmisen tappamiseen. Ääni synnyttää vereen ilmakuplan, ja kun se kulkeutuu sydämeen, se tappaa. Kovat äänet voivat myös luhistaa keuhkot ja johtaa siten ihmisen kuolemaan.

8. Päänsärkylääkkeet

48 päänsärkylääkettä, joista jokaisessa on 500 mg parasetamolia, tappaa aikuisen ihmisen.

Päänsärkylääkkeillä aiheutettu kuolema ei kuitenkaan ole kovin miellyttävä. Pillerit aiheuttavat nimittäin maksan pettämisen, ja silloin kuolema on kaikkea muuta kuin kivuton.

9. Hammastahna

© Shutterstock

Fluori estää hampaiden reikiintymistä, mutta liiallinen fluori aiheuttaa ripulia, kuivumista, veristä oksennusta ja kuoleman.

Ole kuitenkin huoleti, sillä hammastahnalla et voi tappaa itseäsi – paitsi siinä tapauksessa, että syöt sitä kerralla 37,5 putkilollista.

10. Naudanliha

© Shutterstock

Nauhalihasta saadaan paljon rautaa, mutta liiallisina annoksina rauta voi olla vaarallista.

Toisaalta ihmisellä, joka aikoo tappaa itsensä naudanlihalla, pitäisi olla valtava ruokahalu. Lihaa pitäisi syödä 1,8 kokonaisen ruhon verran.

11. Kannabis

© Shutterstock

Kannabiksen vaarallisuudesta on monia käsityksiä, mutta vuonna 1988 Yhdysvalloissa on silti määritelty, miten suuri annos kannabista tappaa.

Jos joku haluaa tappaa itsensä marihuanaa polttamalla, hänellä pitää olla varsin hyvät keuhkot, sillä poltettava määrä on 680 kiloa. Yhdysvaltalaisten mukaan siitä tulee 20 000– 40 000 savuketta.