Ihminen

Nykyihminen on ainoa elossa oleva Homo sapiens -lajien eläinlaji. Ihminen eroa ulkoisesti monella tavoin lähimmistäsukulaislajeistamme ihmisapinoista. Meillä ei ole turkkia, me kävelemme kahdella jalalla, meillä on kehittynyt kieli ja elämme teknisesti kehittyneissä
yhteisöissä. Silti tutkimus osoittaa, että ihmisen ja simpanssin dna: eroavat
toisistaan vain yhden prosentin.
Lue lisää ihmisen ruumiista ja mielestä. Tieteen Kuvalehti kirjoittaa muun muassa veriryhmistä, immuunijärjestelmästä, painajaisista ja narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

Ihmisen esihistoria

Ensimmäisten ihmisten arvioidaan eläneen Afrikassa ainakin 7 miljoonaa vuotta sitten. Noin 2 miljoonaa vuotta sitten ihmiset oppivat käyttämään kivisiä työkaluja. Näille ihmisille on annettu tieteellinen nimi Homo ergaster eli työteliäs ihminen. 1,8 miljoonaa vuotta sitten ihminen käveli Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan. Näille ihmisille on annettu nimi Homo erectus eli pystyihminen. Varhaisimmat viitteet Homo sapiensista ovat vain 100 000 vuoden takaa. Evoluution näkökulmasta lajimme on siis nuori. Ensimmäiset Homo sapiens -lajin edustajat elivät ilmeisesti Itä-Afrikassa. Sieltä he levittäytyivät muualle maailmaan ja syrjäyttivät vähitellen muut ihmislajit.

Nykyihmisen kehitys

Noin 30 000 vuotta sitten nykyihmisestä tuli ainoa ihmislaji Maan päällä. Samalla alkoi lajin huima kulttuurinen mutta myös anatominen kehitys. Nykyihminen on muassa huomattavasti pidempi ja hoikempi kuin aikaisemmin.

Evolutionen går baglæns

©