© HBO Nordic

Voiko tuli palaa veden alla?

"Wildfire" eli "villituli" muuttaa yhdessä Game of Thrones -sarjan jaksoista vihollisen laivaston tuhkaksi. Onko oikeasti olemassa ainetta, joka palaa veden päällä ja alla?

torstai 29. kesäkuuta 2017 teksti Mikkel Meister

Game of Thronesissa on kohtaus, jossa laiva lipuu hiljaa yössä King's Landingin kaupungin edustalla odottavan vihollislaivaston tuntumaan. 

Samalla kun sotilaat ihmettelevät, miksi laivalla ei ole ristin sielua, sen rungon rei'istä valuu veteen vihreää nestettä. 

Sitten rannalta ammuttu palava nuoli sytyttää nesteen tuleen. Tuli palaa jopa veden alla. Tuli saadaan sammumaan vain tukahduttamalla se paksulla hiekkakerroksella.

Napalm on todellisuuden ”villitulta”

Tv­-sarjan ulkopuolella vastaava palava aine tunnetaan napalmina. Se kehitettiin Harvardin yliopistossa 1942. 

Sitä käytettiin jo toisessa maailmansodassa, mutta kuuluisaksi se tuli 1955–1972 Vietnamin sodassa, jossa USA käytti sitä vietnamilaisia vastaan.

Napalm on nafteeni­ ja palmitiinihappojen suolojen ja bensiinin seos, joka tarttuu rakennuksiin ja ihoon, tuottaa hyvin korkean lämpötilan ja on vaikeasti sammutettavissa.

FAKTA: HAPPI RUOKKII TULTA VEDEN ALLAKIN 

Napalm ja valkoinen fosfori ovat räjähdysmäisesti palava yhdistelmä, joka palaa myös veden alla, jos se vain saa happea esimerkiksi ilmakuplista. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: