Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4. dimension

Kolme tilaulottuvuutta voi olla liian vähän

Millaiset perusteet on ajatukselle, että on olemassa neljäs ulottuvuus?

Pidetään mahdollisena, että elämme maailmankaikkeudessa, jossa on muitakin ulottuvuuksia kuin hyvin tunnetut pituus, leveys ja korkeus. Asiaa selvittävät fyysikot työstävätkin teorioita, joissa ei tyydytä vain kolmeen tila- ja yhteen aikaulottuvuuteen.

Tutkijat pyrkivät yhdistämään kaksi keskeistä fysiikan teoriaa, kvanttimekaniikan ja suhteellisuusteorian, yhdeksi kaiken teoriaksi. Onnistuminen edellyttää, että kaikki ympärillämme koostuu pienistä, värähtelevistä säikeistä. Säieteoria toimii kuitenkin parhaiten siinä tapauksessa, että maailmankaikkeudessa on kymmenen tilaulottuvuutta.

Neljäs ulottuvuus voi olla olla pieni – tai huomaamaton

Jos tilaulottuvuuksia on enemmän kuin kolme, täytyy olla olemassa syy siihen, että ne pysyvät piilossa. Ehkä piilevät ulottuvuudet ovat niin pieniä ja käpertyneitä, että ne eivät ole havaittavissa.

Silti on periaatteessa mahdollista, että vain osa näistä huomaamattomista ulottuvuuksista on mitättömiä ja että suuria tilaulottuvuuksia on neljä.

Teorian mukaan elämme kolmiulotteisessa niin sanotussa braanimaailmassa, joka on suuremman neliulotteisen kaikkeuden osa.

Neljättä tilaulottuvuutta ei havaita, sillä kaikki tunnetut hiukkaset ja luonnonvoimat, lukuun ottamatta kaikissa ulottuvuuksissa vapaasti liikkuvaa painovoimaa, liittyvät kolmiulotteiseen braaniin.

Lue myös:

Käsitteet pimeä aine ja pimeä energia
Fysiikka

95 prosenttia universumista ei ehkä olekaan olemassa

11 minuuttia
Fysiikka

Aikakiteet antavat tietokoneelle loputtoman laskentakyvyn

6 minuuttia
Dimension
Fysiikka

Universumin arvoitus: Montako ulottuvuutta on olemassa?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota