Shutterstock
Räjähdysaine, räjähdys

Top 5: Räjähdysherkimmät aineet

Olen lukenut, että dynamiittia valmistetaan nitroglyseriinistä. Onko olemassa sitäkin räjähdysalttiimpia aineita, ja mikä ne saa räjähtämään?

1. Klooritrifluoridi

Räjähdysaine, klooritrifluoridi
© Shutterstock

Räjähtää vähäisimmästäkin kosketuksesta
Klooritrifluoridi on äärimmäisen reaktiivinen aine. Se voi sytyttää tuleen lähes kaikkea, myös sellaisia aineita, jotka eivät normaalisti pala, kuten asbestia. Klooritrifluoridi on käytetty muun muassa rakettipolttoaineissa ja liekinheittäjissä. Sen kemiallinen kaava on ClF3.

2. Typpitrijodidi

Räjähdysaine, typpitrijodidi
© Shutterstock

Räjähtää kosketuksesta
Typpitrijodidi, kemialliseltaan kaavaltaan NI3, reagoi hyvin herkästi kosketukseen. Höyhenen osuma tai hiukkassäteily riittää laukaisemaan räjähdyksen. Räjähdyksessä vapautuu violetti pilvi. Typpitrijodidilla ei ole hyötykäyttöä.

3. Cesium

Räjähdysaine, cesium
© Shutterstock

Räjähtää kosketuksesta veden kanssa
Cesium eli Cs on alkuaine, jonka reagoidessa veden kanssa muodostuu niin paljon vetyä, että syntyy räjähdys. Cesiumia käytetään muun muassa aurinkokennoissa ja atomikelloissa. Sitä käytetty myös avaruusluotainten ionimoottoreissa.

4. Nitro­glyseriini

Räjähdysaine, nitroglyseriini
© Shutterstock

Räjähtää tärinästä
Nitroglyseriini eli kemialliselta kaavaltaan C3H5N3O9 laukeaa paineaalloista, joita syntyy, kun sitä ravistetaan. Nitroglyseriini on keskeinen dynamiitin ainesosa, mutta sitä käytetään pieninä annoksina myös sydänlääkkeissä.

5. TATP

Räjähdysaine, TATP
© Shutterstock

Räjähtää lämmöstä tai tärinästä
Asetoniperoksidi TATP, kemialliselta kaavaltaan C9H18O6, räjähtää lämmöstä, kitkasta tai tärinästä. TATP-pommeja on käytetty terroristien itsemurhaiskuissa muun muassa Lontoossa vuonna 2005, Pariisissa vuonna 2015 ja Sri Lankassa vuonna 2019.