Ministerie van Defensie/Wikimedia
molotovin cocktail

Syytön vanki vapautui 35 vuoden jälkeen Myytinmurtajien ansiosta

Syyttömänä elinkautiseen tuomittu mies näki sattumalta Myytinmurtajien jakson uusinnan. Siitä tuli hänen tiensä vapauteen.

Vuonna 2007 yhdysvaltalainen elinkautisvanki John Galvan istui sellissään katsomassa televisiota, kun ruudulla alkoi pyöriä Myytinmurtajat-sarjan uusintajakso.

Vuonna 2005 ilmestyneessä "Hollywood on Trial"-jaksossa juontajat Jamie Hyneman ja Adam Savage pyrkivät toistamaan Hollywood-elokuvien kuuluisia kohtauksia.

He kokeilivat muun muassa, voisiko bensiinilammikon sytyttää tuleen savukkeella. He jopa pyörittelivät sytytettyä savuketta bensassa, mutta joutuivat lopulta luovuttamaan useiden yritysten jälkeen.

Kokeesta tuli sittemmin Galvanin tie vapauteen, kertoo Innocence Project -järjestö, joka auttaa syyttömänä tuomittuja yhdysvaltalaisvankeja.

myytinmurtajat

Adam Savage (vas.) ja Jamie Hyneman (oik.) juonsivat Discovery Channel -kanavan kuuluisaa MythBusters- eli Myytinmurtajat -ohjelmaa, jota esitettiin vuosina 2003–2016.

© Public Domain/Wikimedia

Väärät syytökset

Syyskuussa 1986 kaksi veljestä kuoli Yhdysvalloissa Lounais-Chicagossa kahden asunnon kerrostalossa syttyneessä tulipalossa.

Kaksi muuta sisarusta, Blanca ja Jorge, selvisivät ihmeen kaupalla ja kertoivat poliisille, että naispuolinen naapuri oli uhannut polttaa rakennuksen kostoksi veljensä kuolemasta.

Nainen nimittäin uskoi, että hänen veljensä kuoleman takana oli Latin Kings -jengi, johon Jorge kuului. Poliisin kuulusteluissa nainen kielsi sytyttäneensä palon ja viittasi sen sijaan John Galvanin olevan sen takana.

Muut naapurit vahvistivat hänen kertomuksensa, ja Galvan pidätettiin kahden muun kanssa – siitäkin huolimatta, että tämä oli yöpynyt tulipalon aikaan isoäitinsä luona.

18-vuotias Galvan ja kaksi muuta epäiltyä vietiin kuulusteluihin paikalliselle poliisiasemalle, missä heitä kertomansa mukaan pahoinpideltiin ja uhkailtiin, jotta he tunnustaisivat teon.

Lopulta kaikki kolme allekirjoittivat lausunnon, jossa he tunnustivat rikoksen. Heidät tuomittiin elinkautiseen murhasta ja tuhopoltosta.

Galvan ja kaksi muuta myönsivät tunnustuksessaan heittäneensä polttopullon ikkunan läpi kerrostaloon.

Galvan kertoi lausunnossaan sytyttäneensä polttopullon savukkeella.

Tämä yksityiskohta osoittautui myöhemmin ratkaisevan olennaiseksi.

Ei aivan kuin toimintaelokuvissa

Kun John Galvan näki 21 vuotta myöhemmin Myytinmurtajien jakson, hän otti yhteyttä asianajajaansa, joka alkoi tutkia asiaa.

Hän sai selville, että Yhdysvaltojen alkoholi-, tupakka-, tuliase- ja räjähdeviraston tutkijaryhmä oli vuonna 2007 selvittänyt saman ilmiön mahdollisuutta.

Tutkijat olivat yrittäneet sytyttää bensiiniä savukkeella yli 2 000 kertaa eri olosuhteissa – muun muassa tyhjiössä, jossa savukkeen lämpötila oli korkeampi.

He olivat jopa kaataneet bensaa suoraan savukkeen päälle – tuloksetta – ja joutuneet lopulta toteamaan, ettei bensiiniä ollut mahdollista sytyttää savukkeella.

Tutkijoille selvisi, että bensiini pääsee vain rajallisesti kosketuksiin savukkeen tuhkan kuumimman ja hehkuvimman osan kanssa, kun asiaa tutkittiin lämpötilaeroja osoittavan lämpökuvantamisen avulla.

Galvanin asianajajan pyynnöstä myös useat tulipalojen syttymiseen perehtyneet asiantuntijat korostivat, miten mahdotonta olisi saaada bensiiniä syttymään savukkeella.

Useat todistajat vahvistivat lisäksi, että Galvania ja kahta muuta epäiltyä tapahtumailtana kuulustellut poliisi oli aiemminkin pakottanut kuulusteltuja tunnustamaan väkivalloin.

Galvanin ja kahden muun vangitun tuomiot kumottiin, ja he pääsivät vihdoin vapauteen.

asianajaja galvan syytön

Syyttömänä tuomittu John Galvan (oik.) ja Tara Thompson (vas.) Innocence Project -järjestöstä, joka oli mukana selvittämässä sitä, oliko bensiinin sytyttäminen savukkeella todella mahdollista. Tutkimukset johtivat Galvanin vapauttamiseen 21. heinäkuuta 2022.

© Ray Abercrombie/Innocence Project