Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt fyysikot voivat löytää madonreikiä universumista

Teoriassa omassa universumissamme voi olla niin kutsuttuja madonreikiä, joiden kautta päästään vieraisiin universumeihin. Nyt fyysikot ovat vihdoin löytäneet menetelmän, jolla madonreikien olemassaoloa voidaan testata.

Shutterstock

Kummallisimpia universumissa mahdollisesti esiintyviä kohteita ovat niin kutsutut madonreiät. Teoriassa madonreikä on musta aukko, joka luo eräänlaisen tunnelin. Tunneli voi johtaa joko toiseen paikkaan universumissa tai toiseen universumiin.

Madonreikäajatus on johdettu Einsteinin suhteellisuusteoriasta, mutta kukaan ei tiedä, onko madonreikiä oikeasti olemassa. Nyt yhdysvaltalaisen Vanderbiltin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla asia voidaan selvittää.

Gravitaatioaallot johtavat madonreiän luo

Fyysikot ovat tehneet laskelmia, jotka osoittavat, mitä tapahtuisi, jos neljä kertaa Auringon kokoinen musta aukko ajautuisi madonreikään ja päätyisi toiseen universumiin.

Kun mustat aukot sulautuvat yhteen, ne synnyttävät gravitaatioaaltoja, joita voidaan mitata tietynlaisella ilmaisimella. Jos toinen mustista aukoista on madonreikä, asia paljastuu aalloista.

© Mark Garlick/Getty Images & The Virgo Collaboration

Tutkijat tietävät, että kun kaksi mustaa aukkoa kohtaa, syntyy gravitaatioaaltoja, jotka alkavat vyöryä universumin halki. Näitä aaltoja voidaan mitata äärimmäisen herkillä LIGO- ja Virgo-ilmaisimilla, jotka sijaitsevat USA:ssa ja Italiassa.

Kun pieni musta aukko imeytyy spiraalimaisesti suurempaan mustaan aukkoon, syntyy kuvio, jonka taajuus kasvaa. Samanlaista kuviota ei synny, jos pieni musta aukko putoaa madonreikään.

Madonrei'illä on omat sormenjälkensä

Jos pieni musta aukko putoaa madonreikään, syntyy tietynlaisia gravitaatioaaltoja, joita fyysikoiden ilmaisimet voivat mitata.

Gravitaatioaallot loppuvat, koska musta aukko kulkeutuu madonreiän läpi vieraaseen universumiin. Sieltä se imeytyy uudelleen madonreikään, ja sillä hetkellä, kun se on taas omassa universumissamme, ilmaisimet voivat jälleen havaita gravitaatioaaltoja.

Sitten pieni musta aukko jatkaa kulkuaan kahden universumin välillä, kunnes se on menettänyt niin paljon energiaa, että se pysähtyy madonreikään pääsemättä sieltä enää pois.

Kuvio on lopullinen todiste

Gravitaatioaalloista syntyy tietynlainen kuvio, sormenjälki, joka on selvä todiste siitä, että kyseessä on madonreikä. LIGO- ja Virgo-ilmaisimilla voidaan siis lähteä etsimään madonreikiä maailmankaikkeudesta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota