Säteily surmasi perheen 1960-luvun Meksikossa

Neljä ihmistä kuoli. Ensimmäinen vaaran merkki olivat kaapissa mustuneet lasit.

1960-luvulla Meksikossa perheen kotiin päätynyt radioaktiivinen kapseli johti tragediaan.

© Shutterstock

Kun tammikuussa Australiassa etsittiin kolikon kokoista radioaktiivista kapselia 1 400 kilometrin pituisen maantien varrelta, moni oli huolissaan.

Kadonneen kapselin säteily oli niin voimakasta, että se riittää aiheuttamaan säteilysairauden, joka voi johtaa kudos- ja sisäelinvaurioihin, jos on liian lähellä sitä.

Tällä kertaa onni myötä ja kapseli löydettiin kiivaan etsinnän jälkeen.

Kaikki tarinat hukan teille joutuneista radioaktiivisista aineista eivät ole päättyneet yhtä hyvin.

Yksi surullinen esimerkki on Meksikossa tapahtunut perhetragedia.

Tarina alkaa maaliskuussa 1962, kun perhe muutti uuteen taloon pääkaupungissa Méxicossa.

Talosta löytyi pieni lyijystä tehty kapseli.

Tiedot kapselin alkuperästä ovat ristiriitaisia. Joidenkin lähteiden mukaan kapseli oli peräisin kaatopaikalta, toisten mukaan perhe sai sen säilytettäväkseen talon omistajalta, joka ei kuitenkaan antanut ohjeita sen käsittelemisestä.

Joka tapauksessa kapseli näyttää lopulta päätyneen talon ulkopuolelle, mistä perheen vanhin lapsi, 10-vuotias poika, löysi sen ja pani taskuunsa.

Muutaman päivän kuluttua perheen äiti löysi kapselin poikansa taskusta ja pani sen keittiön kaappiin.

Joidenkin viikkojen kuluttua äiti alkoi voida huonosti. Samoihin aikoihin perhe huomasi, että lasit, joita säilytettiin samassa kaapissa kapselin kanssa, olivat muuttuneet mustiksi. Lasin mustuminen on myöhemmin tunnistettu merkiksi voimakkaasta radioaktiivisesta säteilystä.

Kukaan ei kuitenkaan osannut yhdistää tapahtumia kapseliin. Perheen isoäiti tuli auttamaan äitiä keittiöaskareissa, mutta muuten arki jatkui ennallaan. Jonkin aikaa.

Huhtikuun 29. päivänä perheen 10-vuotias poika kuoli.

Sittemmin on ilmennyt, että kuolinsyy oli radioaktiivinen säteily, jolle poika oli altistunut kanniskellessaan kapselia taskussaan.

Paria kuukautta myöhemmin, 19. heinäkuuta, perheen äiti kuoli. Hän oli seitsemännellä kuulla raskaana. Hän oli altistunut isoille säteilyannoksille keittiössä, missä kapselia säilytettiin. Ajoittain hän oli oleskellut keittiössä useita tunteja päivässä.

Äidin kuoleman jälkeen kapselin olemassaolo muistettiin, ja se vietiin pois talosta.

Muutkin perheenjäsenet olivat kuitenkin ehtineet pahasti altistua säteilylle. Perheen 2-vuotias tytär kuoli elokuun 18. päivänä samana kesänä.

Perheen avuksi muuttanut isoäiti kuoli 15. lokakuuta.

Perheestä jäi henkiin vain isä. Lääkärien mukaan selitys oli se, että hän oli altistunut säteilylle huomattavasti muita perheenjäseniä vähemmän, koska hän kävi työssä kodin ulkopuolella.