Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sammuttaako vesi metsäpalon parhaiten?

Monen mielestä pelkkä vesi suojaa hyvin metsä- ja maastopaloilta. Toisaalta jos veteen lisätään tiettyjä kemiallisia yhdisteitä, sen vaikutus on vielä tehokkaampi.

Shutterstock

Vedellä on paljon etuja luonnossa syttyvien palojen sammutuksessa. Vesi aiheuttaa vähemmän haittoja kuin esimerkiksi vaahto. Lisäksi vesi sopii pudotettavaksi lentokoneesta ilman suuria sammuttajien turvallisuusriskejä.

Siten vältytään sellaisilta vaaratilanteilta kuin Arizonassa vuonna 2013 Yarnell Hill palossa, joka vaati 19 sammuttajan hengen.

Väri ja kemikaalit tehostavat sammuttamista

Pelkkä vesi sammuttaa hyvin, mutta tehoa voidaan lisätä niin sanotuilla palonestoaineilla, esimerkiksi yhdysvaltalaisella Phos-Chekillä, joka perustuu selluloosan palamista haittaaviin typpi- ja fosforiyhdisteisiin, kuten monoammoniumfosfaattiin.

Vesi sopii metsäpalojen sammuttamiseen muun muassa siksi, että se on luonnossa vaaratonta ja sitä voidaan levittää lentokoneesta. Veteen lisätään yleensä palonesto- ja väriaineita, jotta lentäjä näkee, minne sitä leviää.

© Shutterstock

Koska selluloosa on kasvien soluseinien rakenneaine, palon on vaikeampi levitä luonnossa. Monoammoniumfosfaatti hajoaa lannoitteeksi, joka edistää kasvillisuuden palautumista.

Kun ilmasammutuksen vesi värjätään (yleensä punaiseksi), lentäjän on helpompi seurata, minne vesi tarkalleen päätyy.

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Vesi höyrystyy jo haaleana

1 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Palaneella vedyllä tulta päin

1 minuuttia
Kuumasta vedestä saa nopsemmin jääkuutioita
Fysiikan ilmiöt

Miksi lämmin vesi jäätyy nopeammin?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota