Shutterstock

Sammuttaako vesi metsäpalon parhaiten?

Monen mielestä pelkkä vesi suojaa hyvin metsä- ja maastopaloilta. Toisaalta jos veteen lisätään tiettyjä kemiallisia yhdisteitä, sen vaikutus on vielä tehokkaampi.

Vedellä on paljon etuja luonnossa syttyvien palojen sammutuksessa. Vesi aiheuttaa vähemmän haittoja kuin esimerkiksi vaahto. Lisäksi vesi sopii pudotettavaksi lentokoneesta ilman suuria sammuttajien turvallisuusriskejä.

Siten vältytään sellaisilta vaaratilanteilta kuin Arizonassa vuonna 2013 Yarnell Hill palossa, joka vaati 19 sammuttajan hengen.

Väri ja kemikaalit tehostavat sammuttamista

Pelkkä vesi sammuttaa hyvin, mutta tehoa voidaan lisätä niin sanotuilla palonestoaineilla, esimerkiksi yhdysvaltalaisella Phos-Chekillä, joka perustuu selluloosan palamista haittaaviin typpi- ja fosforiyhdisteisiin, kuten monoammoniumfosfaattiin.

Vesi sopii metsäpalojen sammuttamiseen muun muassa siksi, että se on luonnossa vaaratonta ja sitä voidaan levittää lentokoneesta. Veteen lisätään yleensä palonesto- ja väriaineita, jotta lentäjä näkee, minne sitä leviää.

© Shutterstock

Koska selluloosa on kasvien soluseinien rakenneaine, palon on vaikeampi levitä luonnossa. Monoammoniumfosfaatti hajoaa lannoitteeksi, joka edistää kasvillisuuden palautumista.

Kun ilmasammutuksen vesi värjätään (yleensä punaiseksi), lentäjän on helpompi seurata, minne vesi tarkalleen päätyy.