Shutterstock
Alkulukuja

Professori on ehkä ratkaissut yli 160 vuotta vanhan matemaattisen arvoituksen

Vuonna 1859 esitetty hypoteesi on kuuluisimpia matemaattisia ongelmia, joita ei vielä ole ratkaistu.

Zhan Yitang toimii matematiikan professorina Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa. Vaikka vain harvat ovat kuulleet hänestä, hän on ollut jo pitkään tutkimusalansa kirkkaimpia tähtiä.

Kiinalaistaustainen professori uskoo ratkaisseensa yli 160 vuottta vanhan matemaattisen arvoituksen, Riemannin hypoteesin.

Alkulukuja kirjoituskoneessa

Alkuluku on kokonaisluku, joka on suurempi kuin 1 ja jaollinen vain ykkösellä ja itsellään.

© Shutterstock

Saksalaisen matemaatikon vuonna 1859 esittämä hypoteesi on yksi kuuluisimmista vielä ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista.

Riemannin hypoteesissa on kyse alkulukujen jakaantumisesta luonnollisten lukujen lukujonoissa. Alkuluku on kokonaisluku, joka on suurempi kuin yksi ja ei ole jaollinen millään muilla positiivisilla kokonaisluvuilla kuin luvulla 1 ja itsellään. Pienimmät alkuluvut ovat siis 2, 3, 5, 7, 11 jne.

Pienimmät alkuluvut ovat lukujonossa lähellä toisiaan, mutta mitä suurempiin alkulukuihin siirrytään, sitä suurempi on niiden väli.

Riemann kehitti 1800-luvun puolivälissä matemaatikoille työkalun, jolla saadaan selville, miten monta alkulukua tietyssä lukujonossa on.

Ongelmana on kuitenkin se, että työkalu toimii vain, jos voidaan todistaa, että se tietyissä tilanteissa antaa saman tuloksen.

Riemannin hypoteesia pidetään matemaatikkopiireissä yhtenä vaikeimmista matemaattisista arvoituksista. Zhan Yitang uskoo ratkaisseensa sen.

Moni muukin on väittänyt löytäneensä ratkaisun

Yitang ei kuitenkaan ole ensimmäinen, joka sanoo ratkaisseensa hypoteesin.

Vuosien varrella moni kuuluisa matemaatikko on yrittänyt ratkaisua, mutta tähän mennessä yhdenkään todisteet eivät ole olleet riittävän vakuuttavia.

Yitangin esitys on kuitenkin kattavampi kuin kaikki muut tähänastiset.

Toiset tutkijat arvioivat ratkaisun

Yitangin ratkaisun arvioivat – kuten tapana on – muut tutkijat, ennen kuin se voidaan julkaista tieteellisessä julkaisussa. Tällainen vertaisarviointi on yleisin uuden tutkimuksen laadunvarmistusmenetelmä.

Jos Yitangin 111 sivua pitkä ratkaisu saa muiden tutkijoiden hyväksynnän, hänen voidaan katsoa ratkaisseen Riemannin hypoteesin. Siinä tapauksessa häntä odottaa myös melkoinen palkkio.

Vuonna 2000 Clay Mathemathics Institute valitsi Riemannin hypoteesin yhdeksi seitsemästä niin kutsutusta millennium-ongelmasta. Sittemmin näistä seitsemästä on saatu ratkaistua Poincarén otaksuma.

Se, joka keksii ratkaisun johonkin millennium-ongelmaan, saa palkinnoksi miljoona dollaria.