Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Parapähkinät ovat radioaktiivisia

Brasilialainen parapähkinä on jopa 1 000 kertaa niin radioaktiivista kuin useimmat muut ruoka-aineet.

Shutterstock

Kookas parapähkinä eroaa jonkin verran muista pähkinöistä.

Se sisältää nimittäin pieniä määriä radioaktiivista radium-alkuainetta, mikä nostaa sen radioaktiivisuuden 444 becquereliin (Bq) kiloa kohti.

Arvo on tuhatkertainen useimpiin elintarvikkeisiin verrattuna, mutta se alittaa selvästi EU:n asettaman raja-arvon 600 Bq/kg.

Parapähkinä ei kuitenkaan ole lainkaan niin radioaktiivinen kuin monet muut aineet Maan päällä.

Uraanimalmin radioaktiivisuus on 25 miljoonaa Bq/kg. Määrä tekee uraanista 56 300 kertaa niin radioaktiivista kuin parapähkinöistä.

Uraani on yleisimpiä alkuaineita maan­kuoressa, jossa sitä esiintyy uraanimalmina. Mineraalia voidaan rikastaa niin, että se sisältää enemmän radioaktiivista isotooppia 235, jota käytetään ydinvoimaloissa ja -aseissa.

3 radioaktiivista ruoka-ainetta

Parapähkinä ei ole ainoa ruoka-aine, joka sisältää radioaktiivista alkuainetta.

Radioaktiivisia aineita on kaikkialla maapallolla ja siten myös elintarvikkeissa. Parapähkinät ja muut ruoka-aineet sisältävät runsaasti kaliumia, jonka atomiytimet ovat epävakaita.

Epävakaat atomiytimet voivat hajota, jolloin lopputuloksena syntyy toisia alkuaineita. Prosesissa syntyy säteilyä, ja siksi runsaasti kaliumia sisältävät ruoka-aineet voivat olla radioaktiivisempia kuin vähän kaliumia sisältävät ruoka-aineet.

Maailman terveysjärjestö WHO toteaa näiden kolmen ruoka-aineen olevan normaalia paljon enemmän radioaktiivisempia:

 • © Shutterstock

  Banaanit

  Keltainen banaani sisältää tunnetusti runsaasti kaliumia. Sen radioaktiivisuus on 130 Bq/kg.

 • © Shutterstock

  Porkkanat

  Porkkanat sisältävät suuria määriä beetakaroteenia ja C-vitamiinia. Suositun juureksen radioaktiivisuus on siksi noin 130 Bq/kg.

 • © Shutterstock

  Punainen liha

  Punainen liha sisältää banaanien ja porkkanoiden tavoin paljon kaliumia ja hieman radiumia. Siksi sen radioaktiivisuus on hieman yli 110 Bq/kg.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota