Shutterstock

Parapähkinät ovat radioaktiivisia

Brasilialainen parapähkinä on jopa 1 000 kertaa niin radioaktiivista kuin useimmat muut ruoka-aineet.

Kookas parapähkinä eroaa jonkin verran muista pähkinöistä.

Se sisältää nimittäin pieniä määriä radioaktiivista radium-alkuainetta, mikä nostaa sen radioaktiivisuuden 444 becquereliin (Bq) kiloa kohti.

Arvo on tuhatkertainen useimpiin elintarvikkeisiin verrattuna, mutta se alittaa selvästi EU:n asettaman raja-arvon 600 Bq/kg.

Parapähkinä ei kuitenkaan ole lainkaan niin radioaktiivinen kuin monet muut aineet Maan päällä.

Uraanimalmin radioaktiivisuus on 25 miljoonaa Bq/kg. Määrä tekee uraanista 56 300 kertaa niin radioaktiivista kuin parapähkinöistä.

Uraani on yleisimpiä alkuaineita maan­kuoressa, jossa sitä esiintyy uraanimalmina. Mineraalia voidaan rikastaa niin, että se sisältää enemmän radioaktiivista isotooppia 235, jota käytetään ydinvoimaloissa ja -aseissa.

3 radioaktiivista ruoka-ainetta

Parapähkinä ei ole ainoa ruoka-aine, joka sisältää radioaktiivista alkuainetta.

Radioaktiivisia aineita on kaikkialla maapallolla ja siten myös elintarvikkeissa. Parapähkinät ja muut ruoka-aineet sisältävät runsaasti kaliumia, jonka atomiytimet ovat epävakaita.

Epävakaat atomiytimet voivat hajota, jolloin lopputuloksena syntyy toisia alkuaineita. Prosesissa syntyy säteilyä, ja siksi runsaasti kaliumia sisältävät ruoka-aineet voivat olla radioaktiivisempia kuin vähän kaliumia sisältävät ruoka-aineet.

Maailman terveysjärjestö WHO toteaa näiden kolmen ruoka-aineen olevan normaalia paljon enemmän radioaktiivisempia:

© Shutterstock

Banaanit

Keltainen banaani sisältää tunnetusti runsaasti kaliumia. Sen radioaktiivisuus on 130 Bq/kg.

© Shutterstock

Porkkanat

Porkkanat sisältävät suuria määriä beetakaroteenia ja C-vitamiinia. Suositun juureksen radioaktiivisuus on siksi noin 130 Bq/kg.

© Shutterstock

Punainen liha

Punainen liha sisältää banaanien ja porkkanoiden tavoin paljon kaliumia ja hieman radiumia. Siksi sen radioaktiivisuus on hieman yli 110 Bq/kg.