Shutterstock
Mies saa sähköiskun

Miten voimakas sähkövirta voi olla?

Mikä on suurin mitattu sähkövirta? Ja oliko sähkövirta ihmisen aikaansaama?

Suurin suoraan mitattu sähkövirta on 100 000 ampeeria. Sellaisen kuormituksen turvaksi tarvittaisiin kymmenentuhatta tavallista sulaketta.

Ennätys tehtiin vuonna 2014 kokeessa, jossa japanilaistutkijat testasivat voimakkaissa sähkömagneeteissa käytettäviä suprajohteita. Suprajohde on aine, jossa sähkö virtaa ilman vastusta.

Kun sähkövirta kulkee aineessa ilman vastusta, se ei häviä matkalla eikä tuota lämpöä. Muuten niin suuri sähkövirta sulattaisi aineen, jossa se kulkee.

Japanilaisten testaamat sähkömagneetit oli tarkoitettu fuusioreaktoreihin, joissa niillä luodaan magneettikenttä pitämään polttoaine irti reaktorin seinistä. Polttoaineen lämpötila on 100 miljoonaa astetta.

Kosminen sähkövirta

Epäsuorasti mitattujen sähkövirtojen voimakkuudet ovat paljon suurempia. Vuonna 2011 Toronton yliopiston tähtitieteilijät havaitsivat niin sanotun relativistisen suihkun galaksi 3C303:ssa reilun kahden miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Galaksista lähtevä sähkövirta

Suurin tunnettu sähkövirta havaittiin plasmasuihkussa, joka lähtee galaksi 3C303:sta.

© Leahy & Perley

Relativistinen suihku on plasmaa, joka kulkee avaruudessa lähes valon nopeudella. Koska plasma on ioneista ja elektroneista koostuvaa kaasua, se johtaa sähköä.

Analysoimalla plasmasta tulleita radioaaltoja tutkijat päättelivät, että 150 000 valovuotta pitkässä suihkussa oli triljoonan ampeerin sähkövirta. Triljoonassa on ykkösen jälkeen 18 nollaa.

Tutkijat arvelevat, että suihkun sähkövirta syntyy galaksin ytimessä olevan mustan aukon magneettikentissä.