Shutterstock

Miten saan pidettyä festarijuomat kylmänä?

Festareilla juomat lämpenevät nopeasti. Tässä kolme tapaa, joilla juomat pysyvät kylminä telttaleirissäkin.

Juomien jäähdyttämiseen on eri vaihtoehtoja, vaikka käytössä ei olisikaan sähköä eikä jääkaappia.

Yksi yksinkertaisimmista tavoista on kääriä pullon tai tölkin ympärille märkää sanomalehtipaperia tai talouspaperia. Kun pullo tai tölkki on auringossa, paperissa oleva kosteus höyrystyy.

Prosessi on sama, joka tapahtuu, kun elimistö hikoilee. Tässä haihdutusjäähdytyksessä energiaa kuluu, kun paperin vesi muuttuu höyryksi.

Toinen kätevä versio haihdutusjäähdytyksestä on sujauttaa juomatölkki märkään sukkaan ja ripustaa sukka kuivumaan tuuleen. Kummassakin menetelmässä juoma jäähtyy noin 30 minuutissa.

Jos tarvitset kylmää juomaa nopeasti, täytä kylmälaukku kylmällä vedellä ja lisää sinne jääkuutioita ja suolaa. Suola alentaa veden jäätymispistettä, ja kun vettä hieman sekoittaa, juomat jäähtyvät parissa minuutissa.

Juomat voi myös haudata maahan metrin syvyyteen, missä lämpötila on noin 10 astetta. Muista kuitenkin, että aivan teltan ympärille ei kannata kaivaa juomakuoppia, sillä niissä voi taittaa nilkkansa.

3 vinkkiä juomien viilentämiseen

Suola, maakuoppa ja saviruukku pitävät juomat kylminä myös helteellä.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

1. Kylmälaukkuun vettä, jäitä ja suolaa

Täytä kylmälaukku vedellä, ja lisää sinne jääkuutioita ja suolaa. Suola alentaa veden jäätymispistettä. Jää sulaa nopeasti ja jäähdyttää vettä, joten juomat kylmenevät muutamassa minuutissa.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

2. Hautaa juomat maahan

Maakuopassa juomat jäähtyvät kätevästi parissa tunnissa. Metrin syvyys on riittävä viilennykselle.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

3. Saviruukut viilentävät

Kätevä jäähdytin syntyy, kun iso ja pieni saviruukku laitetaan sisäkkäin ja niiden väliin laitetaan kosteaa hiekkaa. Hiekassa olevan kosteuden haihtuminen vaatii energiaa, mikä jäähdyttää sisimmäistä ruukkua ja juomia.