Mitä jos... putoaisin Maan halki kulkevaan tunneliin?

Leikitään, että maapallon halki pystyisi todellakin kaivamaan tunnelin. Mitä tapahtuisi, jos hyppäisin tunneliin?

© Shutterstock

Jos hyppäisit tunneliin, joka menisi suoraan alas Maan ytimeen, putoaisit suoraan kohti Maan keskipistettä. Putoamisen nopeus riippuisi siitä, olisiko tunnelissa ilmaa vai ei.

Jos tunnelissa olisi ilmaa, ilmanvastus hidastaisi putoamisvauhtia. Jos putoaisit mahallasi kädet ja jalat auki sivuille, vauhtisi olisi noin 200 kilometriä tunnissa, mutta jos putoaisit raajat supussa, kuten pää edellä veteen hypätessä, nopeutesi voisi olla jopa 480 kilometriä tunnissa.

Saavuttaisit huippunopeuden jo ensimmäisten minuuttien aikana. Sen jälkeen vauhti hidastuisi hidastumistaan.

Mitä alemmas reiässä putoaisit, sitä suuremmaksi ilmanvastus kasvaisi, koska ilmaa olisi yläpuolellasi koko ajan enemmän. Samaan aikaan Maan painovoiman aikaansaama kiihtyvyys vähenisi, koska alapuolellasi olisi jatkuvasti vähemmän Maan massaa vetämässä sinua alaspäin ja vastaavasti enemmän ja enemmän yläpuolellasi vetämässä sinua päinvastaiseen suuntaan.

Jos siis reiässä olisi ilmaa, putoaminen tyssäisi hieman ennen Maan keskipistettä. Tämä johtuu siitä, että olisit painoton, koska joka suunnassa olisi yhtä paljon Maan massaa.

Syöksy Maan ytimeen 28 000 kilometrin tuntinopeudella

Jos tunnelissa ei olisi ilmaa, reissusta tulisi rajumpi. Ilman ilmanvastusta vauhti nimittäin vain kiihtyisi kiihtymistään, jolloin ohittaisit Maan keskipisteen noin 28 000 kilometrin tuntivauhtia.

Sen jälkeen vauhti hidastuisi vähitellen, kunnes tulisit taas Maan pinnalle maapallon toisella puolella. Silloin kannattaisi tarttua johonkin, koska muutoin putoaisit takaisin ja jatkaisit tunnelissa sinkoilua ikuisesti kuin kellon heiluri.

Ilma määrittää putoamisen kulun

Jos hyppäisit Maan halki kulkevaan tunneliin, voisit päätyä joko Maan keskipisteeseen tai maapallon toiselle puolelle. Kaikki riippuu ilmasta.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vauhti kiihtyy

Kun hyppäät reikään, vauhti alkaa kiihtyä, koska Maan massa vetää sinua puoleensa. Jos tunnelissa on ilmaa, vauhti kiihtyy pariin sataan kilometriin tunnissa ja hidastuu sitten nopeasti, kun taas jos tunnelissa on tyhjiö, vauhti vain kiihtyy kiihtymistään.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Painottomuus vallitsee

Maan keskipisteessä olisit painoton, koska joka puolella olisi yhtä paljon massaa. Ilmatäytteisessä tunnelissa ilmanvastus pysäyttäisi sinut, mutta jos tunnelissa ei olisi ilmaa, voisit kiitää Maan ytimen ohi 28 000 kilometrin tuntivauhtia.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Putoaminen jatkuu

Ilmatäytteisessä tunnelissa joutuisit kiipeämään omin avuin 6 371 kilometrin matkan takaisin Maan pinnalle. Tyhjiössä putoamisvauhti hidastuisi, kunnes pompsahtaisit pintaan maapallon toisella puolella. Sitten matka jatkuisi taas sinne mistä tulitkin eli putoaisit takaisin reikään.