Shutterstock
Käsipesu

Miksi lämmin vesi pesee kylmää puhtaammaksi?

Niin käsien kuin pyykinkin pesuun käytetään säännönmukaisesti lämmintä vettä – joka vie samalla hurjasti energiaa. Miksi lämmin vesi tehoaa kylmää paremmin?

Lämmin vesi poistaa lähes kaikentyyppistä likaa tehokkaammin kuin kylmä vesi. Syy on se, että lämpimän veden liike-energia on suurempi, mikä tarkoittaa, että vesimolekyylit liikkuvat nopeammin.

Lämpimässä vedessä likaa irrottavat prosessit käynnistyvät näin nopeammin.

Kun käytetään saippuaa poistamaan rasvaa, esimerkiksi öljytarhoja, saippuamolekyylin toinen pää kiinnittyy rasvaan ja toinen pää veteen. Tämä kemiallinen reaktio tapahtuu huomattavasti tehokkaammin lämpimässä kuin kylmässä vedessä. Sama ilmiö pätee myös esimerkiksi kodin pintojen puhdistukseen tai pyykinpesuun.

Entsyymit tehostavat pesua

Energian säästämiseksi tutkijat pyrkivät kehittämään puhdistusaineita, jotka toimivat tehokkaammin matalammissakin lämpötiloissa. Tämä onnistuu lisäämällä pesuaineeseen entsyymejä.

Entsyymit ovat proteiineja, jotka vaikuttavat muiden aineiden välisiin kemiallisiin reaktioihin ilman, että ne itse muuttuvat.

Entsyymit auttavat esimerkiksi hajottamaan ruohotahrojen vihreää väriainetta tai rasvoja, jolloin pesu on yhtä tehokasta 30-asteisessa vedessä kuin se olisi ilman entsyymejä 60-asteisella vedellä.

Tutkijat etsivät edelleen entsyymejä, jotka toimisivat kylmässä hanavedessä. Tällöin tulevaisuudessa pyykin pesuun riittäisi vain 5–10-asteinen vesi.