Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä säteily on vaarallisinta?

Koulussa opitaan, että on olemassa monenlaista radioaktiivista säteilyä. Miksi radioaktiivinen säteily on vaarallista ja mikä säteily aiheuttaa eniten haittoja ihmiselle?

Getty images

Radioaktiivinen säteily jaetaan tavallisesti kolmeen tyyppiin: alfa-, beeta- ja gammasäteilyyn. Haitallisinta on alfasäteily, vaikka se on vähempienergiaista kuin muut säteilytyypit.

Alfasäteily koostuu heliumatomien ytimistä, joiden vauhti on 10 000–20 000 kilometriä sekunnissa. Kun niitä vertaa beetasäteilyn hiukkasiin, tulee selväksi, miksi alfasäteily on vaarallista: jos beetahiukkaset olisivat herneen kokoisia, alfahiukkaset olisivat halkaisijaltaan 12-senttisiä teräskuulia, joiden massa olisi kahdeksan kiloa.

Lyhyt kantama

Onneksi alfahiukkasten kantama on lyhyt: ilmassakaan ne eivät kulje kuin muutaman sentin. Ne voivat silti olla vaarallisia, jos ne kulkeutuvat elimistöön vaikkapa hengitysilmaan päässeen radonkaasun mukana.

© Getty images

Säteily sujahtaa lävitsemme

  • Alfasäteily (punainen nuoli)

    Koostuu raskaista heliumin ytimistä. Yksi alfasäteilyhiukkanen voi vaurioittaa yli 100 000:ta molekyyliä. Terveydelle syntyy kuitenkin haittaa vain, jos alfahiukkaset pääsevät elimistöön esimerkiksi hengitysilmassa.

  • Beetasäteily (sininen nuoli)

    Beetasäteilyn elektronit kantavat kymmenen kertaa niin pitkälle kuin alfahiukkaset ja läpäisevät ainetta paremmin. Sen sijaan ne eivät vahingoita elimistön molekyylejä läheskään yhtä tehokkaasti.

  • Gammasäteily (vihreä nuoli)

    Lyhytaaltoista ja hyvin suurienergiaista sähkömagneettista gammasäteilyä syntyy radioaktiivisessa hajoamisessa. Se on suurina annoksina vaarallista, mutta voimakkaita gammasäteilylähteitä on harvassa.

Säteily tuhoaa vesimolekyylejä

Elimistö koostuu etupäässä vedestä, ja alfahiukkaset hajottavat juuri vesimolekyylejä. Silloin muodostuu niin sanottuja vapaita radikaaleja, jotka sieppaavat elektroneja muilta aineilta. Sieppauksen tuloksena syntyy vetyperoksidia, joka tuhoaa solua.

Tuho voi kohdistua esimerkiksi dna:han, jolloin seurauksena voi olla haitallisia mutaatioita.

Lue myös:

kosmisesta säteilystä
Hiukkaset

Mustat aukot sinkoavat säteilyä

3 minuuttia
Fysiikka

Radioaktiivisuus 5 minuutissa

3 minuuttia
radioaktiivinen säteily
Fysiikka

Pohjois-Euroopassa havaittiin kohonneita säteilyarvoja

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota