Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opi lisää valosta

Valo on maapallon elämän edellytys. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin valon todellisesta olemuksesta päästiin perille. Valo edustaa nimittäin kahta asiaa samanaikaisesti.

Photo by James Wainscoat on Unsplash

”Valo viipyy”, totesi tanskalainen fyysikko Ole Rømer, kun hän vuonna 1676 havaitsi, että valon kulkeminen paikasta toiseen kesti aikansa.

Siihen asti fyysikot olivat uskoneet valon leviävän silmänräpäyksessä niin, että esimerkiksi Auringon säteet nähdään Maassa siinä samassa hetkessä, kun ne lähtevät Auringon pinnalta. Todellisuudessa valo etenee 299 792458 metrin sekuntivauhtia ja sen matka Auringon pinnalta Maahan kestää hiukan yli kahdeksan minuuttia.

Rømerin aikana ei tiedetty paljon valon luonteesta. Vajaat 40 vuotta aiemmin ranskalainen filosofi René Descartes oli väittänyt, että valo leviää aaltoina. Johtopäätös perustui siihen, että myös äänen tiedettiin etenevän aaltoina.

Valo on yhtaikaa hiukkasia ja aaltoja

Vuonna 1905 Albert Einstein toi tutkimuksillaan lisää tietoa valosta. Hän kehitti teorian, joka ennusti, että valo ei ole vain aaltoja, jotka kaartelevat ilman halki, vaan että se samanaikaisesti myös koostuu pikkuruisista hiukkasista, joita kutsutaan valokvanteiksi tai fotoneiksi.

Valon kaksijakoinen luonne eli sen käyttäytyminen sekä aaltoina että hiukkasina on sittemmin todistettu lukuisissa kokeissa. Nyt on kuitenkin saatu ensimmäisen kerran kuva, jossa valo esiintyy molempina yhtaikaa. Aiemmissa kokeissa on näkynyt vain toinen sen ilmenemismuodoista kerrallaan. Sveitsiläisen Lausannen yliopiston tutkijat onnistuivat vuonna 2015 ottamaan kuvan, jossa valo näkyy sekä aaltoina että hiukkasina.

Valo koostuu sähkömagneettisesta säteilystä

Valo ei ole vain sitä, mitä paljain silmin näemme. Sana valo tarkoittaa koko sähkömagneettista spektriä, joka ulottuu radioaalloista gammasäteisiin.

Kaikki valon muodot lähtevät liikkeelle sähkömagneettisena säteilynä. Vaikka valon hiukkaset eivät itsessään ole sähköisesti varautuneita eivätkä magneettisia, valoaalto muodostaa ympärilleen sekä sähköisen että magneettisen kentän. Se johtuu siitä, että valo, sähkö ja magnetismi kuuluvat kaikki yhdessä samaan luonnonvoimaan, jota kutsutaan nimellä sähkömagnetismi.

Valon eri muotoja käytetään nykyään monissa eri tekniikoissa, muun muassa radioissa, kännyköissä, röntgenlaitteissa, aurinkokennoissa ja mikroaaltouuneissa. Lue lisää valon eri muotojen käyttötavoista napsauteltavasta sähkömagneettisen spektrin kuvasta.

Valo on myös edellytys sille, että Maassa ylipäätään voi esiintyä elämää: kaikki kasvit elävät muuntamalla auringonvalon energiaa orgaaniseksi materiaaliksi fotosynteesissä, ja eläimet ja ihmiset taas syövät kasveja.

Valo leviää atomien avulla

Kun valoa lähtee valonlähteestä, esimerkiksi hehkulampusta, se leviää valohiukkasten törmätessä atomeihin.

Valo voi osua atomiin ja jatkaa siitä suoraan eteenpäin, samoin kuin biljardipallo toisen pallon osuessa siihen.

Atomi saattaa myös imeä itseensä ja muuttaa valohiukkasia. Kun valohiukkanen osuu atomiin, se muuttaa atomin tilaa. Perustilassa atomin elektronit kiertävät mahdollisimman lähellä atomin ydintä, mutta valo luovuttaa atomiin osuessaan niin paljon energiaa elektroniin, että elektroni sinkoutuu kauempana ytimestä sijaitsevalle elektronikuorelle.

Atomi ei kuitenkaan voi pysyä kovin kauan uudessa olotilassaan, joten elektroni palaa pian normaaliin paikkaansa sisimmälle elektronikuorelle. Ylimääräinen energia vapautuu nyt uuden fotonin muodossa. Atomista lähtee valoa, joka on valmis törmäämään jälleen uusiin atomeihin.

Lue myös:

Einstein facts
Fysiikka

Albert Einstein: Tätä et tiennyt

1 minuuttia
Kuunpimennys osoitti valon nopeuden
Fysiikka

Valon nopeus – miten se havaittiin?

4 minuuttia
Tähdet

Valokaan ei välty painovoimalta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota