Valo lämmittää ruokasi ja paljastaa kehosi sisukset

Valo lämmittää ruokasi mikroaalloilla uunissa ja läpivalaisee sisuksesi röntgenkuvauslaitteessa. Tutustu valon eri muotoihin napsauttelemalla interaktiivista sähkömagneettisen spektrin piirrosta.

Det elektromagnetiske spektrum teaser image

Sähkömagneettinen spektri kuvaa valon monet vivahteet

Valo-sanaa käytetään jokapäiväisessä puheessa siitä sähkömagneettisesta säteilystä, joka on ihmissilmin nähtävissä. Kun asiaa ajatellaan hieman tieteellisemmältä kannalta, koko sähkömagneettinen spektri radioaalloista gammasäteilyyn on valoa, joka etenee aaltoina samalla nopeudella.

Suurienergiaiset valohiukkaset luovat valoaaltoja, joilla on lyhyt aallonpituus, kuten gamma- ja röntgensäteitä. Vähemmän energiaa sisältävät hiukkaset sen sijaan luovat pitkiä aallonpituuksia, kuten radio- ja mikroaaltoja.

Sähkömagneettiset aallot ovat mullistaneet tavan, jolla nykyaikainen yhteiskunta toimii, ja niitä käytetään monissa tekniikoissa, joista on tullut jokapäiväiselle elämällemme välttämättömiä.

Avaa sähkömagneettinen spektri napsauttelemalla sen eri kohtia ja lue lisää eri aallonpituuksista ja valon monista käyttömahdollisuuksista.

Uv-valo tappaa bakteereja

Ultraviolettivalolla on niin lyhyt aallonpituus ja niin paljon energiaa, että se voi tunkeutua jopa mikroskooppisten bakteerien sisään – ja tappaa ne. Lue lisää valolla desinfioinnista alla olevasta artikkelista: