Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det elektromagnetiske spektrum teaser image
Fysiikka - Luonnonlait

Valo lämmittää ruokasi ja paljastaa kehosi sisukset

Valo lämmittää ruokasi mikroaalloilla uunissa ja läpivalaisee sisuksesi röntgenkuvauslaitteessa. Tutustu valon eri muotoihin napsauttelemalla interaktiivista sähkömagneettisen spektrin piirrosta.

Sähkömagneettinen spektri kuvaa valon monet vivahteet

Valo-sanaa käytetään jokapäiväisessä puheessa siitä sähkömagneettisesta säteilystä, joka on ihmissilmin nähtävissä. Kun asiaa ajatellaan hieman tieteellisemmältä kannalta, koko sähkömagneettinen spektri radioaalloista gammasäteilyyn on valoa, joka etenee aaltoina samalla nopeudella.

Suurienergiaiset valohiukkaset luovat valoaaltoja, joilla on lyhyt aallonpituus, kuten gamma- ja röntgensäteitä. Vähemmän energiaa sisältävät hiukkaset sen sijaan luovat pitkiä aallonpituuksia, kuten radio- ja mikroaaltoja.

Sähkömagneettiset aallot ovat mullistaneet tavan, jolla nykyaikainen yhteiskunta toimii, ja niitä käytetään monissa tekniikoissa, joista on tullut jokapäiväiselle elämällemme välttämättömiä.

Avaa sähkömagneettinen spektri napsauttelemalla sen eri kohtia ja lue lisää eri aallonpituuksista ja valon monista käyttömahdollisuuksista.

Uv-valo tappaa bakteereja

Ultraviolettivalolla on niin lyhyt aallonpituus ja niin paljon energiaa, että se voi tunkeutua jopa mikroskooppisten bakteerien sisään – ja tappaa ne. Lue lisää valolla desinfioinnista alla olevasta artikkelista:

Lue myös:

Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota