Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysiikka - Luonnonlait

Painovoima voidaan kumota tilapäisesti

Luin avaruuslentäjien koulutusta käsittelevän kirjan. Siinä ei kerrottu, miten he totuttelevat painottomuuteen. Voiko painovoiman kumota?

Painovoimavaikuttaa kaikkialla maapallon gravitaatiokentässä eikä ole varsinaisesti mitätöitävissä. Tilapäinen painottomuus voidaan kuitenkin saada aikaan monella tavalla. Avaruuslentäjien koulutuksessa painottomuusharjoitukset tehdään yleensä joko lentokoneessa tai vesisäiliössä. Suhteellisen edullinen ja helppo tapa luoda lyhytaikainen painoton tila, jota kutsutaan mikrogravitaatioksi, on ns. painottomuuslento. Tähän tarkoitukseen käytetään useimmiten erityisvarusteltua suurta matkustajalentokonetta, jonka lentorata suunnitellaan niin, että lentokone voi pudota hetken aikaa vapaasti. Pudotuksen aikana lentokoneen sisällä koetaan lähes painoton tila, sillä kaikki kappaleet – matkustajat mukaan luettuina – putoavat vapaasti kohti Maata ja ilmanvastus kohdistuu pelkästään lentokoneen ulko-osiin. Euroopan avaruusjärjestö ESA käyttää painottomuuslentoihin muunneltua Airbus 300:aa, joka on suurin nykyään käytössä olevista ns. nollagravitaatiolentokoneista. Avaruuslentäjät totuttelevat painottomuuteen myös oleskelemalla vesisäiliössä, jossa veden noste kumoaa gravitaation joko osittain tai kokonaan sen mukaan, miten raskaasta kappaleesta on kyse. Koska avaruuspuvut estävät heitä uppoamasta veteen, heidät on varustettava lyijypainoilla. Vaikka vesisäiliössä uiskentelu muistuttaa painottomassa tilassa liikkumista, olosuhteet eivät ole kuitenkaan samat, sillä avaruuslentäjiä ympäröi kaasua jähmeämmin liikkuva neste.

Lue myös:

Luonnonlait

200 vuotta sitten: Tanskalaisfyysikko löysi uuden luonnonvoiman

1 minuuttia
Vægt_planeter
Luonnonlait

Katso, paljonko painat muilla planeetoilla

1 minuuttia
Luonnonlait

Kaikki putoavat maahan yhtä lujaa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota