Ahneen juoma valuu pois kupista

Ostin Samoksesta Pythgagoraan maljan muistoksi. Miten tämä myös kohtuuden maljaksi nimetty kuppi oikein toimii?

Pythagoras' cup

Pythagoraan malja rankaisee ahnetta juopottelijaa, sillä jos sen kaataa täyteen juomaa, kaikki valuu pois. Jos nestettä on maljassa kohtuullisesti, maljan voi nauttia huoletta.

Maljan keskellä on korkea pylväs, jonka sisässä on putki. Putki kulkee maljan sisäpohjasta aina pylvään päähän ja takaisin alas aivan maljan pohjaan, eli kupin pohjassa on siis reikä. Jos maljassa olevan nesteen pinta nousee keskellä olevan pylvään yläpuolelle, neste valuu putkea pitkin pois maljasta.

Malja siis alkaa tyhjentyä vasta, kun putki on täynnä nestettä. Jos maljaa ei ole täytetty aivan täyteen, neste pysyy maljassa. Tästä juontuu nimitys kohtuullisuuden malja.

Pythagoras' cup illustration

Kun maljassa oleva neste ulottuu putken ylimpään kohtaan asti, se alkaa valua kohti pohjaa ja ulos maljasta. Painovoima vaikuttaa voimakkaammin korkeampaan nestepatsaaseen kuin lyhyempään patsaaseen. Tällöin paine pylvään sisässä olevan putken päässä pienenee, ja ilman paine maljassa nesteen pinnalla työntää lisää nestettä putkeen. Uutta nestettä tulee putkeen niin kauan kuin maljassa olevan nesteen pinta on korkeammalla kuin maljasta ulos johtavan putken pää.

Nesteen pinta on koko ajan ylempänä, sillä putken toinen pää on maljan pohjassa.