Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pythagoras' cup
Fysiikka - Luonnonlait

Ahneen juoma valuu pois kupista

Ostin Samoksesta Pythgagoraan maljan muistoksi. Miten tämä myös kohtuuden maljaksi nimetty kuppi oikein toimii?

Pythagoraan malja rankaisee ahnetta juopottelijaa, sillä jos sen kaataa täyteen juomaa, kaikki valuu pois. Jos nestettä on maljassa kohtuullisesti, maljan voi nauttia huoletta.

Maljan keskellä on korkea pylväs, jonka sisässä on putki. Putki kulkee maljan sisäpohjasta aina pylvään päähän ja takaisin alas aivan maljan pohjaan, eli kupin pohjassa on siis reikä. Jos maljassa olevan nesteen pinta nousee keskellä olevan pylvään yläpuolelle, neste valuu putkea pitkin pois maljasta.

Malja siis alkaa tyhjentyä vasta, kun putki on täynnä nestettä. Jos maljaa ei ole täytetty aivan täyteen, neste pysyy maljassa. Tästä juontuu nimitys kohtuullisuuden malja.

Pythagoras' cup illustration

Kun maljassa oleva neste ulottuu putken ylimpään kohtaan asti, se alkaa valua kohti pohjaa ja ulos maljasta. Painovoima vaikuttaa voimakkaammin korkeampaan nestepatsaaseen kuin lyhyempään patsaaseen. Tällöin paine pylvään sisässä olevan putken päässä pienenee, ja ilman paine maljassa nesteen pinnalla työntää lisää nestettä putkeen. Uutta nestettä tulee putkeen niin kauan kuin maljassa olevan nesteen pinta on korkeammalla kuin maljasta ulos johtavan putken pää.

Nesteen pinta on koko ajan ylempänä, sillä putken toinen pää on maljan pohjassa.

Lue myös:

suhteellisuusteoria
Suhteellisuusteoria

Ymmärrä suhteellisuusteoria 9 minuutissa

9 minuuttia
Ozonlaget
Luonnonlait

Säteilysuoja häviää

13 minuuttia
Luonnonlait

200 vuotta sitten: Tanskalaisfyysikko löysi uuden luonnonvoiman

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota