Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Boomerang Nebula
Fysiikka - Luonnonlait

Miksi lämpötilalla on alaraja?

Absoluuttinen nollapiste on ?273,15 celsiusastetta. Maailmankaikkeuden kylmimmäksi paikaksi arvellaan Bumerangi-sumua.

Kun mitataan aineen lämpötilaa, mitataan oikeasti sitä, kuinka nopeasti sen molekyylit liikkuvat. Jos niiden liike pysähtyy kokonaan, aineesta ei voi enää tulla kylmempää. Näin käy ?273,15 celsiusasteessa eli absoluuttisessa nollapisteessä.

Absoluuttinen nollapiste on myös yhden lämpötilan ilmaisemiseen käytetyn asteikon, Kelvin-asteikon, nollapiste. Käytännössä atomien ja molekyylien liikettä ei voida pysäyttää kokonaan eikä ainetta siksi voida koskaan jäähdyttää absoluuttiseen nollapisteeseen saakka. Alimmillaan lämpötila voi olla käytännössä vain 0,0000007 kelviniä.

Maailmankaikkeuden taustasäteilyn lämpötila on 2,73 kelviniä, mutta siellä täällä on sitäkin kylmempää. Hyytävintä lienee Bumerangi-sumussa, jossa lämpöä on vain yhden kelvinin verran.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota