Kaikki putoavat maahan yhtä lujaa

Mistä syystä kaikki kappaleet putoavat samalla nopeudella, kun ilmanvastusta ei oteta huomioon? Miten asiaa on tutkittu käytännössä?

© Shutterstock

Kappaleen putoamisliike johtuu painovoimasta, joka vaikuttaa kahden massallisen kappaleen välillä. Massa on suure, jolla kuvataan kappaleiden hitautta ja ainemäärää. Maassa toinen osapuoli on käytännössä aina itse maapallo, joka vetää suurella massallaan kaikenlaisia kappaleita puoleensa. Mitä suurempi kappaleen massa on, toisin sanoen mitä enemmän se painaa, sitä suuremmalle painovoimalle se altistuu. Niinpä Maa vetää voimakkaammin puoleensa esimerkiksi omenaa kuin höyhentä.

Suuremman massan takia omenan saamiseen vauhtiin tarvitaan kuitenkin suurempi voima kuin höyhenen. Niinpä erimassaiset kappaleet putoavat yhtä nopeasti. Maan vetovoima aiheuttaa putoamiskiihtyvyydeksi kutsutun nopeuden lisääntymisen. Kappale on tasaisesti kiihtyvässä liikkeessä, kun ilmanvastusta ei oteta huomioon. Käytännössä ilmanvastus tulee jossain putoamisen vaiheessa yhtä suureksi kuin painovoima, minkä vuoksi kappaleen putoamisnopeus ei enää kasva.

Nasa toisti tyhjiössä pudotuskokeita, joita Galileo Galilein (1564–1642) väitetään tehneen Pisan kaltevassa tornissa. Ne osoittivat omenan ja höyhenen putoavan yhtä nopeasti.