Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysiikka - Luonnonlait

Kaikki putoavat maahan yhtä lujaa

Mistä syystä kaikki kappaleet putoavat samalla nopeudella, kun ilmanvastusta ei oteta huomioon? Miten asiaa on tutkittu käytännössä?

Kappaleen putoamisliike johtuu painovoimasta, joka vaikuttaa kahden massallisen kappaleen välillä. Massa on suure, jolla kuvataan kappaleiden hitautta ja ainemäärää. Maassa toinen osapuoli on käytännössä aina itse maapallo, joka vetää suurella massallaan kaikenlaisia kappaleita puoleensa. Mitä suurempi kappaleen massa on, toisin sanoen mitä enemmän se painaa, sitä suuremmalle painovoimalle se altistuu. Niinpä Maa vetää voimakkaammin puoleensa esimerkiksi omenaa kuin höyhentä.

Suuremman massan takia omenan saamiseen vauhtiin tarvitaan kuitenkin suurempi voima kuin höyhenen. Niinpä erimassaiset kappaleet putoavat yhtä nopeasti. Maan vetovoima aiheuttaa putoamiskiihtyvyydeksi kutsutun nopeuden lisääntymisen. Kappale on tasaisesti kiihtyvässä liikkeessä, kun ilmanvastusta ei oteta huomioon. Käytännössä ilmanvastus tulee jossain putoamisen vaiheessa yhtä suureksi kuin painovoima, minkä vuoksi kappaleen putoamisnopeus ei enää kasva.

Nasa toisti tyhjiössä pudotuskokeita, joita Galileo Galilein (1564–1642) väitetään tehneen Pisan kaltevassa tornissa. Ne osoittivat omenan ja höyhenen putoavan yhtä nopeasti.

Lue myös:

Ozonlaget
Luonnonlait

Säteilysuoja häviää

13 minuuttia
Luonnonlait

200 vuotta sitten: Tanskalaisfyysikko löysi uuden luonnonvoiman

1 minuuttia
Huippunopeus laskuvarjohypyssä
Luonnonlait

Näin nopeasti putoat vapaassa pudotuksessa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota