Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysiikka - Luonnonlait

13 merkillistä tiedefaktaa

Olemme peräisin tähdistä, vahvin eliö on tippuribakteeri, ja pyramidit ovat mammuttien ajalta. Tieteen maailma tarjoaa lukemattomia erikoisia faktoja, ja olemme koonneet niistä muutaman ihmeellisimmän ja oudoimman.

#1 Sinut on tehty tähtipölystä

Välittömästi alkuräjähdyksen jälkeen maailmankaikkeudessa ei ollut kuin vetyä ja heliumia. Ne alkoivat kasaantua tähdiksi, ja tähdissä niistä tuli – ytimien fuusiossa – raskaampia alkuaineita. Tämä prosessi on käynnissä yhä. Kun tähdet lopulta räjähtävät supernovina, aineet leviävät avaruuteen, ja Maan kaikki raskaammat alkuaineet ovat peräisin juuri näistä tähtien räjähdyksistä. Tähän kuuluvat myös kaikki ne aineet, joista sinäkin koostut.

#2 Kaikkien lukujen summa on... pieni?

Ota kaikki kokonaisluvut alkaen luvusta 1 päättyen äärettömään ja laske ne yhteen. Voisi hyvin kuvitella, että summakin olisi ääretön. Kuitenkin tietyllä matematiikalla summaksi saadaan –1/12. Tätä lukua itse asiassa käytetään fysiikassa, kun tutkitaan säieteoriaa. Videolla selitetään, miten fyysikot ovat päätyneet juuri tähän lukuun.

#3 Tippuribakteeri on vahvin eliö

Suhteessa omaan painoonsa tippuria aiheuttava gonokokkibakteeri on vahvin eliö. Bakteeri pystyy kiskomaan taakkaa, joka painaa 100 000 kertaa niin paljon kuin se itse. Ihmismittakaavassa tämä vastaisi sitä, että 80-kiloinen ihminen kiskoisi perässään Eiffel-tornia.

#4 Muinaiset egyptiläiset ja mammutit elivät yhtä aikaa…

… mutta ne eivät koskaan kohdanneet pitkän välimatkan vuoksi. Viimeiset mammutit kuolivat noin 3 600 vuotta sitten eristyneellä Wrangelinsaarella Jäämeressä. Egyptiläiset rakensivat Gizan pyramidit noin 1 000 vuotta ennen mammuttien sukupuuttoa.

#5 Miljardien sekuntien päästä

Miljoonan sekunnin päästä on noin 11 päivän päästä. Miljardin sekunnin päästä on noin 31 vuoden päästä. Miljoona sekuntia on tarkalleen 11 päivää, 13 tuntia, 45 minuuttia ja 20 sekuntia. Miljardi sekuntia on 31,71 vuotta.

#6 Pitkääkin pidempi dna

Ihmisen dna-molekyyli eli kromosomi on avattuna keskimäärin noin viisi senttimetriä pitkä. Jokaisessa solussa on on 23 kromosomiparia ja ihmisellä on noin 37 biljoonaa solua. Jos kaikki kromosomit avattaisiin ja laitettaisiin peräkkäin, niillä olisi mittaa 200 000 000 000 km. Se riittäisi Plutoon ja takaisin – 17 kertaa.

#7 Kaikki alkavat elämänsä peräaukkoina

Kun munasolu alkaa jakaantua ihmisyksilöksi, ensimmäisenä muodostuu peräaukko. Sen jälkeen syntyy suu. Ihminen kuuluu siksi deuterostomiaan eli jälkisuisten yläjaksoon. Nimitys juontuu sanoista "suu toiseksi", mikä sisältää ajatuksen "anus ensin".

#8 Älä herkuttele jääkarhun maksalla

Jääkarhun maksa ei ole myrkylistä, mutta silti ihminen voi kuolla siihen. Jääkarhun maksa sisältää niin paljon A-vitamiinia, että se voi aiheuttaa ihmiselle kuolemaan johtavan myrkytyksen. Pieninä määrinä A-vitamiini tukee kasvua, vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa näköä.

#9 Aurinko on kaikki – lähes ainakin

Tähti, joka sijaitsee Aurinkokunnan keskuksessa, muodostaa myös suurimman osan Aurinkokunnan massasta. Itse asiassa 99,8 prosenttia massasta on Auringossa. Tämä tarkoittaa, että jos kaikki Aurinkokunnan planeetat, kuut, asteroidit, komeetat ja muut kappaleet laitettaisiin yhteen, Aurinko olisi silti lähes 500 kertaa niin suuri kuin ne.

#10 Maapallon pisin putous päättyy äkisti

Jos poraisimme reiän Maan keskeltä läpi, se päättyisi jonnekin Uuden-Seelannin tienoille. Jos hyppäisimme reikään, matka sen läpi kestäisi noin 42 minuuttia, jos Maan massa olisi jakaantunut tasaisesti. Todellisuudessa matkan kesto olisi 38 minuutin tienoilla, ja syy siihen selitetään yllä olevalla videolla.

#11 Tietoisuuteen päättyy vain murto-osa asioista

Joka sekunti aivot rekisteröivät datamäärän, joka vastaa 11:ta miljoonaa bittiä. Niistä vain 60 bittiä dataa tiedostamme. Aivot käsittelevät loput tiedostamattamme.

#12 Nuolaise haavaa

Sylki sisältää monikäyttöistä kipua lievittävää ainetta. Opiorfiini-niminen aine on kuusi kertaa niin tehokasta kuin morfiini. Sitä on syljessä vain pieniä määriä, mutta se voi auttaa kipuun, jos leikattuasi sormeesi nuolaiset sitä.

#13 Sydän paiskii todella töitä ruokansa edestä

Jos sydämen keskisyke on 66 kertaa minuutissa, se lyö noin 35 miljoonaa kertaa vuodessa. Ihmiselämän aikana tämä tekee noin 2,5 miljardia lyöntiä. Sydän onkin aktiivisin – ja tärkein – lihas.

Lue myös:

Ozonlaget
Luonnonlait

Säteilysuoja häviää

13 minuuttia
Luonnonlait

200 vuotta sitten: Tanskalaisfyysikko löysi uuden luonnonvoiman

1 minuuttia
Pythagoras' cup
Luonnonlait

Miten kohtuuden malja toimii?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota