Tutkijat ovat jo vuosikymmenien ajan yrittäneet ratkaista fuusioreaktion ongelmia ja tavoitelleet tietä rajoittamattomaan määrään puhdasta energiaa.
Yhdysvalloissa Kaliforniassa toimivan NIF- eli National Ignition Facility -tutkimuslaitoksen tutkijat ovat viime vuosina toistuvasti saavuttaneet edistysaskelia fuusioenergiatutkimuksessaan.
Ja nyt he tekivät sen jälleen, tällä kertaa kyseessä oli historiallinen saavutus.
Nyt tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet tuottamaan fuusioreaktiossa enemmän energiaa kuin fuusion ylläpitoon vaadittiin.
Läpimurron toivotaan johtavan siihen, että tulevaisuudessa saadaan tuotettua rajattomasti vihreää energiaa. Yhdysvaltojen energiaministeri Jennifer Granholm luonnehti saavutusta lehdistötilaisuudessa "merkittäväksi virstanpylvääksi"
Jos fuusiovoimala saadaan tuottamaan energiaa, kyseessä olisi ulkoisista olosuhteista, kuten auringosta ja tuulesta, riippumaton saasteeton energiamuoto.
Voimakkaiden lasereiden pommitusta
Fuusioreaktiossa kaksi tai useampi kevyt atomiydin yhdistyy yhdeksi atomiksi. Samalla kun atomiytimet yhdistyvät, vapautuu suuri määrä energiaa. Fissioreaktiossa, joka on käytössä nyt toimivissa ydinvoimaloissa, energiaa syntyy, kun atomiytimet halkeavat. Fissiossa syntyy radioaktiivista jätettä, mutta fuusioon perustuva voimala ei tuottaisi lainkaan pitkäikäistä ja korkea-aktiivista ydinjätettä.