Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvanttihyppy

Kaverini puheessa vilahtelee aika ajoin sana kvanttihyppy. En ole kehdannut kysyä, mitä hän tarkoittaa. Mistähän on kysymys?

Shutterstock

Tanskalainen fyysikko Niels Bohr esitti vuonna 1913 kaksi postulaattia eli peruslausetta. Ensinnäkin elektronit voivat kiertää atomin ydintä vain tiettyjä kvanttitiloiksi kutsuttuja ratoja pitkin. Toiseksi elektroni voi tehdä kvanttihypyn radalta toiselle. Jos se hyppää korkeammalta radalta matalammalle, atomi menettää energiaa, joka vapautuu valohiukkasena eli fotonina.

Vain joitakin vuosia myöhemmin fyysikot luopuivat käsityksestä, että elektronit liikkuvat radoilla samaan tapaan kuin planeetat kiertävät tähteä. Sen sijaan elektronien liike alettiin mieltää eräänlaiseksi aaltoliikkeeksi. Silti ajatusta kvanttitiloista ja kvanttihypyistä sovelletaan nykyään eri fysiikan osa-alueilla molekyyleihin, atomeihin, atomiytimiin ja erilaisiin hiukkasjärjestelmiin.

Vaikka kvanttihyppy fysiikassa merkitsee mittakaavaltaan minimaalisen pientä liikettä, käsite on saanut yleiskielessä jotakin suurta ja radikaalia muutosta tarkoittavan kuvaannollisen merkityksen. Kvanttimekaniikka maallikolle vaikeasti avautuvine käsitteineen on tieteen historian perusteellisimmin testattuja teoreettisia rakennelmia.

Silti tieteellinen keskustelu esimerkiksi kvanttitilan ja kvanttihypyn perimmäisestä olemuksesta jatkuu yhä. Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tulkintoja voi olla monta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota