Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuutiossa on yli kilo ilmaa

Kuutiossa on yli kilo ilmaa

Kuinka paljon ilma painaa, ja miksi ihminen ei tunne sen painoa?

Ilman tiheys riippuu paineesta, lämpötilasta ja korkeudesta.

Maan pinnalla suunnilleen meren pinnan korkeudella 15 asteen lämpötilassa kuutiometri ilmaa painaa noin 1,225 kiloa. Ilman paino aiheuttaa ilmanpaineen.

Koska maapalloa ympäröi kilometrien paksuinen ilmamassa, Maan pintaan kohdistuu jokaiselle neliösenttimetrille noin kilon massaa vastaava paine.

A4-kokoisen paperiarkin päällä olevan ilmapilarin paino on siis reilut 620 kiloa. Koska ilmanpaine on sama kaikkialla, myös paperin ylä- ja alapuolella, paperia nostaessaan ihminen huomaa vain itse paperin painon.

Ihminen ei luhistu ilmamassan alla, koska myös ihmisen elimistön sisällä on ilmaa, jonka paine on sama kuin ympäristössä.

Periaatteessa ihon hermojen pitäisi aistia ilman aiheuttama paine, mutta koska ne altistuvat sille jatkuvasti, ne ovat turtuneet siihen.

Jos ilmanpaine muuttuu, kuten lentokoneessa tai noustaessa korkealle vuoristoon, elimistö reagoi muutokseen. Tästä johtuu korvien meneminen lukkoon lentokoneen noustessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota