Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kitka hidastaa

Mitä kitka oikeastaan on? Miksi toiset pinnat aiheuttavat paljon enemmän kitkaa kuin toiset?

Shutterstock

Kitka on liikettä vastustava voima, joka il-menee kahden toisiaan koskettavan pinnan liikkuessa vastakkain. Siihen vaikuttavat muun muassa aineen pinnan ominaisuudet. Hyvin sileä ja tasainen pinta, kuten jää, aiheuttaa vähemmän kitkaa kuin karkea ja epätasainen, kuten betoni. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kappaleiden liikkuessa toisen kappaleen ulokkeet juuttuvat toisen kappaleen syvennyksiin, ja tarvitaan ylimääräistä voimaa niiden irrottamiseen. Atomien välisillä sähkömagneettisilla voimilla on myös osuutensa.

Kun kaksi kappaletta on lähikosketuksessa, atomit pyrkivät ikään kuin pitämään kiinni toisistaan ja vastustamaan liikettä. Siten kineettinen energia eli liike-energia muuttuu lämmöksi. Ilmiötä käytetään hyväksi esimerkiksi tulitikuissa. Sähkömagneettiset voimat vaikuttavat ratkaisevasti kitkan suuruuteen. Sen voi huomata esimerkiksi jäästä, lasista ja kumista, jotka kaikki ovat hyvin sileitä, mutta joilla silti on aivan erisuuruinen kitka. Ero johtuu siitä, että atomit ja niitä ympäröivät elektronipilvet vaikuttavat toisiinsa eri tavoin riippuen siitä, mitä tyyppiä ne edustavat.

Yksittäiset atomit eivät liu’u tasaisesti toistensa yli, vaan lähinnä hyppivät ja pomppivat. Kappaleilla on sekä lepokitka että liukukitka. Lepokitka estää kappaletta lähtemästä liukumaan pinnalla. Jos esimerkiksi aikoo tönäistä pöydällä paikallaan makaavaa kirjaa, pitää ensin voittaa lepokitka. Kun kirja on saatu liikkeelle, siihen syntyy liukukitkaa. Jokapäiväisessä elämässä kitka on välttämätöntä, jotta asiat toimivat. Autossa kitka on edellytys sille, että moottorin voima voidaan siirtää tiehen renkaiden kautta. Siksi kehitetään renkaita, joissa on mahdollisimman suuri kitka, kun taas moottorin osat voi dellaan öljyllä kitkan vähentämiseksi, jottei moottorin voima mene hukkaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota