Kaikista suurin nimetty luku

Mikä on äärettömän lukujoukon suurin luku, jolla on nimi?

Photo by John Moeses Bauan on Unsplash

Jos tarkastellaan 10:n potensseja, ts. tuhansia, miljoonia, miljardeja jne., suurimpia virallisia lukuja ovat triljoona, kvadriljoona ja kvintiljoona. Eräiden lähteiden mukaan suurin virallisesti nimetty luku on kvintiljardi eli 10^33 – ykköstä seuraa peräti 33 nollaa. Vielä kvintiljardia suuremmillekin luvuille on annettu nimiä, mutta niitä on pidettävä epävirallisina.

Varsinainen kuriositeetti suurten lukujen joukossa on yhdysvaltalaisen matemaatikon Edward Kasnerin vuonna 1938 nimeämä googol, 10^100, jossa ykköstä seuraa sata nollaa. Googol-nimeä ehdotti Kasnerin kahdeksanvuotias sisarenpoika Milton Sirotta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että atomien rakenneosasten, alkeishiukkasten, määräksi maailmankaikkeudessa on arvioitu ”vain” noin 10^80.

Kun Kasnerin kollega kuuli googolista, hän keksi vielä mielikuvituksellisemman luvun: 10googol. Tälle luvulle annettiin nimeksi googolplex. Sitä suurempaa – edes leikillään– nimettyä lukua ei tunneta. Se on niin suuri, että se ylittää inhimillisen ymmärryksen, vaikka olisi tottunutkin käsittelemään suuria lukuja. Jos luku pitäisi tulostaa tavallisella tulostimella paperille, aikaa kuluisi suunnilleen 10^85 vuotta.

Maailmankaikkeuden ikä on 13–14 miljardia vuotta eli hieman yli 10^10. Toisin sanoen luvusta ei voi koskaan saada mustaa valkoisella.

Lue myös:

Luonnonlait

Kilo painaa vihdoin kilon

2 minuuttia
Fysiikka

Radioaktiivisuus 5 minuutissa

3 minuuttia
isotoopeista
Fysiikka

Hiili-14 on luonnon oma kello

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!