Photo by John Moeses Bauan on Unsplash

Kaikista suurin nimetty luku

Suurimmat luvut ilmoitetaan kymmenen potensseina, eli 10 kerrotaan itsellään x kertaa. Luvuilla ei aina ole nimiä, mutta matemaatikot ovat läpi historian keksineet nimiä koko joukolle lukuja. Niistä esimerkkejä ovat kvintiljoona ja googol.

Suurin virallisesti nimetty luku on kvintiljardi

Jos tarkastellaan 10:n potensseja, ts. tuhansia, miljoonia, miljardeja jne., suurimpia virallisia lukuja ovat triljoona, kvadriljoona ja kvintiljoona. Eräiden lähteiden mukaan suurin virallisesti nimetty luku on kvintiljardi eli 10^33 – ykköstä seuraa peräti 33 nollaa. Vielä kvintiljardia suuremmillekin luvuille on annettu nimiä, mutta niitä on pidettävä epävirallisina.

Matemaatikko keksi nimen googol luvulle 10^100

Varsinainen kuriositeetti suurten lukujen joukossa on yhdysvaltalaisen matemaatikon Edward Kasnerin vuonna 1938 nimeämä googol, 10^100, jossa ykköstä seuraa sata nollaa.

Googol-nimeä ehdotti Kasnerin kahdeksanvuotias sisarenpoika Milton Sirotta.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että atomien rakenneosasten, alkeishiukkasten, määräksi maailmankaikkeudessa on arvioitu ”vain” noin 10^80.

10^googol on googolplex, suurin nimetty luku

Kun Kasnerin kollega kuuli googolista, hän keksi vielä mielikuvituksellisemman luvun: 10googol. Tälle luvulle annettiin nimeksi googolplex.

Sitä suurempaa – edes leikillään– nimettyä lukua ei tunneta. Se on niin suuri, että se ylittää inhimillisen ymmärryksen, vaikka olisi tottunutkin käsittelemään suuria lukuja.

Jos luku pitäisi tulostaa tavallisella tulostimella paperille, aikaa kuluisi suunnilleen 10^85 vuotta.

Maailmankaikkeuden ikä on 13–14 miljardia vuotta eli hieman yli 10^10. Toisin sanoen luvusta ei voi koskaan saada mustaa valkoisella.

LUE MYÖS: Maailman korkein rakennus