Tappaako tallium?

Elokuvassa 007 Spectre rikollinen herra White myrkytetään talliumilla. Hän sairastuu niin vakavasti, että hän tekee lopulta itsemurhan. Onko aine näin haitallista?

Mr. White tallium forgiftning
© Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Mitä tallium on?

Tallium on metalleihin kuuluva harmaa, pehmeä alkuaine, joka aiheuttaa ihon, hengitysilman tai nautitun ruoan tai juoman välityksellä elimistöön päästyään myrkytyksen.

Hoitamattoman myrkytys johtaa kuolemaan.

Tallium vaikuttaa kehossa kavalasti, sillä se muistuttaa kaliumia.

Solut eivät pysty aina erottamaan talliumia kaliumista ja ottavat myrkkyä vastaan, koska elimistö tarvitsee kaliumia esimerkiksi verenpaineen ja nestetasapainon säätelyyn.

Kudoksissa tallium häiritsee proteiinien toimintaa ja keskeisiä biokemiallisia reaktioita.

Tallium vaurioittaa soluja

Myrkyllinen tallium vaikuttaa hermojen lisäksi elimiin. Se tappaa hitaasti.

Tallium imeytyy ihoon.
© Claus Lunau

1: Tallium imeytyy elimistöön

Tallium on vesiliukoinen metalli. Siksi se imeytyy helposti elimistöön esimerkiksi elintarvikkeista, iholta tai hengitysilmasta, jossa sitä esiintyy höyrynä tai sumuna.

Tallium huijaa soluja.
© Claus Lunau

2: Solut erehtyvät

Tallium leviää elimistössä ioneina, jotka muistuttavat kooltaan erehdyttävästi kaliumia. Solut ottavat vastaan talliumia siinä luulossa, että ne saavat kaliumia.

Tallium tuhoaa solun.
© Claus Lunau

3: Tallium tuhoaa solun

Tallium estää soluja toimimasta normaalisti, ja siksi hermot, lihakset, karvatupet ja sisäelimet vaurioituvat – yleensä viikkojen kuluessa.

Talliummyrkytyksen oireet

Myrkytys oireilee aluksi melko lievästi. Parin päivän päästä alkavat esimerkiksi oksentelu ja ripulointi.

Tallium vahingoittaa kuitenkin vähitellen myös hermostoa. Siksi syntyy kipuja, kouristuksia, puutumisoireita, mielialanvaihteluita ja muistihäiriöitä.

Osa myrkytyksen saaneista on kokenut esimerkiksi olleensa kuin tulisilla hiilillä. Parin kolmen viikon kuluttua hiukset lähtevät, ja sydän voi pysähtyä noin kuukaudessa.

Tappava talliumannos on noin gramma.

Tallium murha-aseena

Talliumin pitkä vaikutusaika vaikeuttaa murhan tunnistamista, ja talliumilla onkin tehty useita henkirikoksia.

Esimerkiksi kamerunilainen kolonialismin vastustaja Félix-Roland Moumié kuoli talliummyrkytykseen vuonna 1960. Kyse oli murhasta, jonka tekijällä oli kytköksiä Ranskan tiedustelupalveluun.

Talliumin vastamyrkkynä käytetään rautapitoista väriainetta, preussinsinistä. Kun potilas saa sitä riittävästi joka päivä, tallium imeytyy siihen ja poistuu kehosta.