Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u41 Toyota brintbil

Vety: Universumin yleisin alkuaine

Vety on universumin yleisin alkuaine. Sille ennustetaan tärkeää roolia tulevaisuuden energiantuotannossa. Opi tältä sivulta lisää siitä, mitä vety on ja mihin sitä voidaan käyttää.

Mitä vety on?

Vety on väritöntä ja hajutonta, helposti syttyvää kaasua. Vety on universumin yleisin alkuaine, ja arvioidaan, että 88 % universumin kaikista atomeista on vetyatomeja.

Vedyn järjestysnumero jaksollisessa järjestelmässä on 1, ja vedyn kemiallinen merkki on H.

Vety atomi
© Shutterstock

Merkillisin yhdisteistä on H2O (vesi), jonka oikeastaan pitäisi huoneenlämmössä esiintyä kaasumaisessa muodossa ja joka – toisin kuin useimmat muut aineet – laajenee kylmetessään.

Nämä ominaisuudet johtuvat vesimolekyylien vetyatomien erityisistä kemiallisista sidoksista, jotka saavat kylmät vesimolekyylit laajenemaan.

Mihin vetyä käytetään?

Vetyä on pitkään käytetty hyödyksi muun muassa teollisuudessa, rakettimoottoreissa ja kuumailmapalloissa. Tulevaisuudessa vedyllä arvellaan olevan vielä paljon enemmän merkitystä, esimerkiksi energiantuotannossa.

Vety ei itsessään ole energianlähde, mutta se kantaa hyvin energiaa. Elektrolyysissä voidaan sähkövirran avulla hajottaa vettä vedyksi ja hapeksi. Tällöin sähkön energia varastoituu vetymolekyyleihin.

Energia voi kuitenkin vapautua uudelleen esimerkiksi polttokennoissa, missä vety muuttuu vedeksi ja sähköksi. Tätä periaatetta hyödynnetään esimerkiksi vetyautoissa.

Vetyautoa kuljettaa sähkömoottori, joka saa virtaa akun sijaan polttokennosta. Vetyauto on ympäristöystävällinen vaihtoehto tavallisille autoille, jotka kulkevat fossiilisilla polttoaineilla ja tuottavat CO2-päästöjä.

Katso videopätkä vedystä

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota