nb_u41 Toyota brintbil

Vety: Universumin yleisin alkuaine

Vety on universumin yleisin alkuaine. Sille ennustetaan tärkeää roolia tulevaisuuden energiantuotannossa. Opi tältä sivulta lisää siitä, mitä vety on ja mihin sitä voidaan käyttää.

Mitä vety on?

Vety on väritöntä ja hajutonta, helposti syttyvää kaasua. Vety on universumin yleisin alkuaine, ja arvioidaan, että 88 % universumin kaikista atomeista on vetyatomeja.

Vedyn järjestysnumero jaksollisessa järjestelmässä on 1, ja vedyn kemiallinen merkki on H.

Vety atomi
© Shutterstock

Merkillisin yhdisteistä on H2O (vesi), jonka oikeastaan pitäisi huoneenlämmössä esiintyä kaasumaisessa muodossa ja joka – toisin kuin useimmat muut aineet – laajenee kylmetessään.

Nämä ominaisuudet johtuvat vesimolekyylien vetyatomien erityisistä kemiallisista sidoksista, jotka saavat kylmät vesimolekyylit laajenemaan.

Mihin vetyä käytetään?

Vetyä on pitkään käytetty hyödyksi muun muassa teollisuudessa, rakettimoottoreissa ja kuumailmapalloissa. Tulevaisuudessa vedyllä arvellaan olevan vielä paljon enemmän merkitystä, esimerkiksi energiantuotannossa.

Vety ei itsessään ole energianlähde, mutta se kantaa hyvin energiaa. Elektrolyysissä voidaan sähkövirran avulla hajottaa vettä vedyksi ja hapeksi. Tällöin sähkön energia varastoituu vetymolekyyleihin.

Energia voi kuitenkin vapautua uudelleen esimerkiksi polttokennoissa, missä vety muuttuu vedeksi ja sähköksi. Tätä periaatetta hyödynnetään esimerkiksi vetyautoissa.

Vetyautoa kuljettaa sähkömoottori, joka saa virtaa akun sijaan polttokennosta. Vetyauto on ympäristöystävällinen vaihtoehto tavallisille autoille, jotka kulkevat fossiilisilla polttoaineilla ja tuottavat CO2-päästöjä.

Katso videopätkä vedystä