Svovl

Rikki: Keltaista ja hyödyllistä

Haisunäätä saa kiittää puolustusjärjestelmästään alkuainetta numero 16 – rikkiä. Rikki on olennaisen tärkeä aine kaikille muillekin eliöille.

Nimi: Rikki – tieteellinen nimi sulphur juontuu sanskritin sanasta sulvere tai latinan sanasta sulfurium Järjestysluku: 16 Kemiallinen merkki: S

Rikki on kellertävä epämetalli, joka on tunnettu antiikin ajoista alkaen ja jolla siksi on vanha nimi useimmissa maailman kielissä.

Jaksollisessa järjestelmässä rikki on 16. alkuaine. Se on eräänlainen kameleontti, sillä sitä esiintyy yli 30 eri muodossa.

Lue lisää jaksollisesta järjestelmästä.

Mihin rikkiä käytetään?

Kaikki eliöt tarvitsevat rikkiä, myös ihminen, sillä rikki on yksi ihmiselämälle välttämättömän aminohapon, metioniinin, ainesosa.

Hyödyllisten vaikutustensa lisäksi rikillä on myös erinomainen kyky luoda voimakkaasti lemuavia kemiallisia yhdisteitä. Jos luonnossa jokin haisee pahalta, rikillä on varmasti sormensa pelissä. Haisunäätien nimi ja ainutlaatuinen puolustusjärjestelmä perustuvatkin kolmeen eri rikkiyhdisteeseen.

Rikki on ratkaiseva maailmantaloudelle

Rikistä syntyy monia yhdisteitä, joista etenkin rikkihappo on yksi tärkeimmistä eri alojen teollisuudessa käytetyistä aineista. Rikillä on ratkaiseva rooli koko maailmantalouden kannalta: tietyn valtion kehitystaso voidaan määritellä sen tuottaman ja käyttämän rikkihapon määrästä.

Katso video: Rikkikaivoksia Kawah Ijen -tulivuorella Indonesiassa