Osmium: Raskasta ja haisevaa

Osmium on yksi jaksollisen järjestelmän raskaimmista – ja myös pahanhajuisimmista – alkuaineista.

Osmium

Nimi: Osmium – kreikan snasta osme (haju) Järjestysluku: 76 Kemiallinen merkki: Os

Osmium – Tihein alkuaine

Osmium on hopeanhohtoinen metalli. Sillä on ennätyksellisen suuri tiheys, 22,6 g/cm³, ja se on siksi metallisista alkuaineista raskaimpia. Sille on luonteenomaista läpitunkeva haju, jonka tiedetään aiheuttavan voimakasta päänsärkyä.

Osmiumilla ei ole kovinkaan paljon kysyntää. Sitä tuotetaan vain noin sata kiloa vuodessa erilaisiin teollisiin tarkoituksiin.

Mihin osmiumia käytetään?

Osmiumia käytetään harvoin sellaisenaan, mutta sitä sisältävät metalliseokset kestävät erityisen hyvin kulutusta. Osmiumyhdisteet soveltuvatkin erinomaisesti esimerkiksi mustekynien kärkiin, levysoittimien neuloihin ja sähkökytkimiin – sekä lääketieteessä siirteisiin.

Jo vuonna 1897 itävaltalainen kemisti Carl Auer von Welsbach käytti osmiumia rakentamansa sähköparin hehkulangassa. Lanka oli kuitenkin niin haurasta, että se katkesi, kun sähköpari käännettiin ylösalaisin. Osmium korvattiin volframilla, joka osoittautui sopivan paremmin hehkulankoihin. Hehkulampputehdas OSRAM, joka perustettiin vuonna 1906, saikin nimensä alkuaineista osmium ja volframi (wolfram).

Video: Osmiumin hämmästyttäviä ominaisuuksia

Video