Lyijy: Raskasta ja myrkyllistä
Päivän alkuaine on painava ja myrkyllinen lyijy, joka aivan aiheetta on saanut kunnian lyijykynän tuomista hyödyistä.

Nimi: Lyijy – tieteellinen nimi plumbum on latinaa Järjestysluku: 82 Kemiallinen merkki: Pb
Lyijy ehkä tuhosi Rooman
Lyijy on raskas, pehmeä, himmeä, hopeanharmaa metallimainen alkuaine.
Lyijy on tunnettu muinaisista ajoista alkaen ja sitä on käytetty moniin tarkoituksiin, usein myös onnettomin seurauksin. Se on haitallista niin ihmisten kuin eläintenkin elimistölle, ja se voi kehoon joutuessaan aiheuttaa vaurioita keskushermostossa ja aivoissa.
Keskiajalla lyijyllä makeutettiin viiniä, ja tämä taas johti äkillisiin outoihin vatsakipuihin, jotka ovat yleinen lyijymyrkytyksen oire.
Pitkäaikainen lyijylle altistuminen vähentää ihmisen hedelmällisyyttä.
Lyijy on mahdollisesti vaikuttanut jopa Rooman valtakunnan tuhoon, koska roomalaiset käyttivät sitä monessa yhteydessä, muun muassa ruoanlaitossa. Tiedetään, että roomalaisten syntyvyysluvut olivat varsin alhaisia hyvästä hygieniatasosta huolimatta.
Mihin lyijyä käytetään?
Toisin kuin voisi luulla, nykyaikaisilla lyijykynillä ei ole mitään tekemistä lyijyn kanssa. 1500-luvulla tosin luultiin, että kirjoitusvälineisiin käytetty grafiitti oli yksi lyijyn muoto, minkä vuoksi sitä kutsuttiin nimellä plumbago (latinaksi "lyijyä muistuttava"). Lyijyä ei kuitenkaan ole käytetty kirjoittamiseen sitten roomalaisten ajan.
Lyijy soveltuu ominaisuuksiltaan hyvin muun muassa säteilysuojiin ja erilaisiin ammuksiin. Siitä tehdään monenlaisia metalliyhdisteitä, ja sen matalan sulamispisteen vuoksi sitä on helppo valaa.
Painavuutensa vuoksi lyijy sopii myös painolastiksi muun muassa laivoihin ja sukellusvöihin.