Litium: Suolakaivoksista tehokkaisiin akkuihin

Puhdas litium reagoi rajusti muiden aineiden kanssa, mutta erilaisina yhdisteinä se on nykyisessä teknistyneessä maailmassa suorastaan välttämätön metalli. Toistaiseksi sitä louhitaan Etelä-Amerikasta, mutta Suomessakin on litiumesiintymiä.

Lithium

Nimi: Litium – kreikan sanasta lithos (kivi) Järjestysnumero: 3 Kemiallinen merkki: Li

Maailman kevyin metalli

Litium on pehmeä hopeanvaalea metalli, jolla on paljon erityisominaisuuksia. Se on erittäin reaktiivista ja siksi sitä ei esiinny luonnossa puhtaana. Litiumia louhitaan nykyään Argentiinan ja Bolivian suolajärvistä. Myös Suomessa on litiumesiintymiä, ja kaivostoiminnan aloittamista suunnitellaan.

Alkalimetalleihin kuuluva litium on maailman kevyin metalli ja kevyin kiinteä alkuaine: sen tiheys on vain vähän yli puolet veden tiheydestä.

Litiumia on vaikea käsitellä, koska se reagoi hyvin voimakkaasti joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Tämän tyyppisiä metalleja säilytetään yleensä öljyssä tai petrolissa, mutta litium vain kelluu niiden pinnalla. Siksi se pitää peittää paksuun vaseliinikerrokseen, jotta vältetään kaikki kosketus veteen.

Mihin litiumia käytetään?

Litiumia käytetään laajalti litiumoksidin muodossa tulenkestäviin materiaaleihin ja lasiin.

Lisäksi litium on yleistä akuissa. Litiumioniakut kuuluvat tehokkaimpiin uudelleen ladattaviin akkuihin.

Litiumilla on myös saatu hyviä tuloksia erilaisten mielialahäiriöiden hoidossa, vaikka ei tarkkaan tiedetäkään, miksi se tehoaa niihin.

Lue lisää jaksollisesta järjestelmästä tästä

Video: Rajuja kemiallisia reaktioita

Litium reagoi voimakkaasti esimerkiksi veden kanssa, kuten oheisesta videosta ilmenee. HUOM! ÄLÄ kokeile tätä kotona!