Det periodiske system klor

Kloori: Suolasta taistelukaasuun

Kloori, jaksollisen järjestelmän 17. alkuaine, puhdistaa juomavettä. Toisaalta sitä on ensimmäisestä maailmansodasta alkaen käytetty pelättynä taistelukaasuna.

Nimi: Kloori – kreikan sanasta chloros (vihreänkeltainen) Järjestysluku: 17 Kemiallinen merkki: Cl

Kloori on vihreänkeltainen, pistävän hajuinen kaasu. Se on vaarallista eliöille, ja se on herättänyt voimakasta pelkoa, koska sitä alettiin ensimmäisen maailmansodan aikana käyttää taistelukaasuna.

Kloori on erittäin reaktiivista, toisin sanoen se muodostaa helposti yhdisteitä muiden aineiden kanssa. Normaalilämpötilassa kloori on kaasua, jota ihminen hengittää helposti sisäänsä. Se reagoi keuhkoissa ja silmissä olevan vesihöyryn kanssa ja siten muodostuu happoa, joka vaikuttaa ärsyttävästi tai jopa syövyttävästi.

Ensimmäisessä maailmansodassa kloorikaasuiskut tappoivat juoksuhautoihin tuhansia sotilaita.

Mihin klooria käytetään?

Klooria käytetään muun muassa juomaveden puhdistamiseen, mikä on käytännössä hävittänyt lavantaudin ja koleran kaikista suurista kaupungeista. Vuonna 1991 Perun viranomaiset lopettivat juomaveden klooraamisen, koska he arvelivat kloorin aiheuttavan syöpää. Siitä alkoi 10 vuotta kestänyt koleraepidemia, joka vaati yli miljoona kuolonuhria.

Jokapäiväisessä elämässä kloori on tuttua myös natriumkloridista eli tavallisesta ruokasuolasta (NaCl).

Video: Näin kloorista tulee myrkkykaasua