Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiili

Hiili: Luonnon monitaituri

Hiili on yksi tärkeimmistä alkuaineistamme. Se sisältyy lukuisiin yhdisteisiin dna:sta proteiineihin.

Bjoern Wylezich / Shutterstock

Nimi: Hiili – tieteellinen nimi carbonium juontuu latinan sanasta carbo (puuhiili)

Järjestysluku: 6

Kemiallinen merkki: C

On vaikea kuvitella alkuainetta, jonka ilmenemismuodot poikkeaisivat toisistaan yhtä paljon kuin hiilen. Niin pehmeä grafiitti kuin kova timanttikin ovat puhdasta hiiltä.

Saksalainen Nördlingenin kaupunki on rakennettu kivistä, jotka sisältävät miljoonia timantteja. Ne muodostuivat meteori-iskussa 15 miljoonaa vuotta sitten.

Iskun voima oli niin valtava, että se muutti sikäläiset grafiittiesiintymät timanteiksi. Geologien arvion mukaan kaupunkia ympäröivällä meteori-iskualueella on ainakin 72 000 tonnia timantteja.

Ikävä kyllä mikään niistä ei ole läpimitaltaan suurempi kuin 0,2 millimetriä, joten niiden kaupallinen ja käytännöllinen arvo on minimaalinen.

Mihin hiiltä käytetään?

Hiiltä sisältyy lukuisiin orgaanisiin ja epäorgaanisiin yhdisteisiin.

Hiilellä on muun muassa se ominaisuus, että se voi sitoutua toisiin hiiliatomeihin ja muodostaa monimutkaisia molekyylejä, joilla on ketjumaisia ja rengasmaisia muotoja monina eri muunnelmina. Timantti ja grafiitti ovat esimerkkejä hyvin erilaisista hiilisidoksista.

Hiili on tärkeä elementti nanoteknologiassa. Hiilinanoputket, joiden läpimitta on vain muutamia nanometrejä, ovat sidoksiltaan erittäin vahvoja ja ne voivat johtaa sähkövirtaa.

Hiili on elämän rakennuskivi

Hiili sitoutuu myös herkästi muihin aineisiin, kuten happeen, vetyyn, typpeen, fosforiin ja rikkiin. Näin se on olennaisena osana niissä kemiallisissa yhdisteissä, joihin elämä rakentuu: dna:ssa, proteiineissa ja hiilihydraateissa.

Video: Hiilen kiertokulku ja ilmasto

Hiiltä esiintyy käytännössä kaikkialla luonnossa: merissä, ilmakehässä ja kallioperässä, missä se muun muassa hiilidioksidin muodossa sisältyy hiilen kiertokulkuun.

Hiilen kiertokulun tasapaino vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmastoon – ja siten sillä on merkitystä myös ilmaston muutoksille.

Tästä kerrotaan lisää seuraavassa videossa:

Lue myös:

Bor Jordbær
Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä: Boori

2 minuuttia
silicium
Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä: Pii

1 minuuttia
jern smed
Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä: Rauta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota