Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det periodiske system helium ballon

Helium: Kevyt alkuaine

Päivän alkuaine on helium, joka on niin kevyttä, että se pystyy nostamaan ilmaan valtavia ilmalaivoja ja kuumailmapalloja.

Nimi: Helium – kreikan sanasta Helios (aurinko) Järjestysluku: 2 Kemiallinen merkki: He

Helium on maailmankaikkeuden toiseksi kevyin ja toiseksi yleisin alkuaine. Se on väritön ja hajuton kaasu, jolla on sellainen harvinainen historia, että se löydettiin Auringosta ennen kuin Maasta.

Heliumilla on ollut osuutensa lentoliikenteen kehittymisessä nykyisenlaiseksi, sillä maailman suurin heliumin tuottaja Yhdysvallat ei halunnut 1920- ja 1930-luvulla myydä heliumia Saksaan.

Se pakotti Saksan käyttämään zeppeliineissään herkästi syttyvää vetyä. Kun ilmalaiva Hindenburg vuonna 1937 syttyi tuleen laskeutuessaan, päädyttiin siihen, että tulevaisuuden kaupallinen lentoliikenne täytyy ohjata kokonaan uusille urille.

Mihin heliumia käytetään?

Heliumia hyödynnetään moniin tarkoituksiin, etenkin nostekaasuna se on suosittua. Alhaisen tiheytensä vuoksi helium on ilmaa kevyempää, joten sitä voidaan pumpata ilmapalloihin ja ilmalaivoihin niiden nostamiseksi ilmaan.

Vety on tosin vielä heliumiakin kevyempää, mutta herkästi syttyvänä se on vaarallista nostekaasuna – kuten Hindenburgin katastrofi osoitti.

Video: Saako helium ihmisen ilmaan?

Lue myös:

Jaksollinen järjestelmä

ETÄKOULU: Näin alkuaineet ovat syntyneet

5 minuuttia
Jaksollinen järjestelmä

Alkuaineiden alkuperä

1 minuuttia
Supernova
Jaksollinen järjestelmä

Miten raskaat alkuaineet syntyivät?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota