Det periodiske system helium ballon
Fysiikka - Jaksollinen järjestelmä

Helium: Kevyt alkuaine

Päivän alkuaine on helium, joka on niin kevyttä, että se pystyy nostamaan ilmaan valtavia ilmalaivoja ja kuumailmapalloja.

Nimi: Helium – kreikan sanasta Helios (aurinko) Järjestysluku: 2 Kemiallinen merkki: He

Helium on maailmankaikkeuden toiseksi kevyin ja toiseksi yleisin alkuaine. Se on väritön ja hajuton kaasu, jolla on sellainen harvinainen historia, että se löydettiin Auringosta ennen kuin Maasta.

Heliumilla on ollut osuutensa lentoliikenteen kehittymisessä nykyisenlaiseksi, sillä maailman suurin heliumin tuottaja Yhdysvallat ei halunnut 1920- ja 1930-luvulla myydä heliumia Saksaan.

Se pakotti Saksan käyttämään zeppeliineissään herkästi syttyvää vetyä. Kun ilmalaiva Hindenburg vuonna 1937 syttyi tuleen laskeutuessaan, päädyttiin siihen, että tulevaisuuden kaupallinen lentoliikenne täytyy ohjata kokonaan uusille urille.

Mihin heliumia käytetään?

Heliumia hyödynnetään moniin tarkoituksiin, etenkin nostekaasuna se on suosittua. Alhaisen tiheytensä vuoksi helium on ilmaa kevyempää, joten sitä voidaan pumpata ilmapalloihin ja ilmalaivoihin niiden nostamiseksi ilmaan.

Vety on tosin vielä heliumiakin kevyempää, mutta herkästi syttyvänä se on vaarallista nostekaasuna – kuten Hindenburgin katastrofi osoitti.

Video: Saako helium ihmisen ilmaan?

Lue myös:

Fireworks
Fysiikan ilmiöt

Miten ilotulitusraketti toimii?

0 minuuttia
Extra bows in rainbow
Fysiikan ilmiöt

Neljä sateenkaarityyppiä

0 minuuttia
Earth seen from space
Maa

Kysymystä Maasta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!