Shutterstock

Fosfori: Valontuoja

Jaksollisen järjestelmän 15. alkuaineeseen, fosforiin, kätkeytyy ainutlaatuisia ominaisuuksia. Se voi loistaa pimeässä ja syttyä itsestään – ja se on myös elintärkeää kehollesi.

Nimi: Fosfori – kreikan sanasta phosphoros (valontuoja) Järjestysluku: 15 Kemiallinen merkki: P

Fosfori on epämetalli, joka ei esiinny luonnossa koskaan puhtaana vaan ainoastaan erilaisina fosfaatteina.

Kalsiumfosfaatti on tärkeä luuston osa, ja fosfori on ylipäätään välttämätöntä elämälle, koska sitä sisältävät niin DNA, RNA ja ATP kuin solukalvoja muodostavat lipidiyhdisteetkin. Ilman fosforia on tuntemamme kaltainen elämä mahdotonta.

Fosfori hohtaa pimeässä

Teollisesti valmistettu fosfori (valkoinen fosfori) hohtaa pimeässä ja voi syttyä itsestään palamaan. Se on tappava myrkky, joka tuhoaa maksan, jos ihminen saa sitä sisuksiinsa, ja vaurioittaa luukudosta, jos hengittää sen höyryä.

Fosforitulitikkuja alettiin valmistaa 1830-luvulla. Tuolloin ne sisälsivät muun muassa valkoista fosforia. Ne syttyivät helposti raapaisemalla niitä mitä tahansa karkeaa pintaa vasten. Niitä pidettiin kuitenkin liian vaarallisina, ja niinpä ne kiellettiin.

Sittemmin alettiin valmistaa turvallisempia tulitikkuja, jotka sisälsivät muita fosforiyhdisteitä tai rikkiä ja jotka vaativat syttyäkseen erityisen raapaisupinnan.

Fosforin eristi ensimmäisenä vuonna 1669 saksalainen Hennig Brand, joka naapureidensa tyrmistykseksi keräsi suuria määriä virtsaa, jota hän sitten keitteli kokoon ja käsitteli monin eri tavoin.

Video: Katso, miten fosfori syttyy itsestään ja hohtaa pimeässä