Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fosfori: Valontuoja

Jaksollisen järjestelmän 15. alkuaineeseen, fosforiin, kätkeytyy ainutlaatuisia ominaisuuksia. Se voi loistaa pimeässä ja syttyä itsestään – ja se on myös elintärkeää kehollesi.

Shutterstock

Nimi: Fosfori – kreikan sanasta phosphoros (valontuoja) Järjestysluku: 15 Kemiallinen merkki: P

Fosfori on epämetalli, joka ei esiinny luonnossa koskaan puhtaana vaan ainoastaan erilaisina fosfaatteina.

Kalsiumfosfaatti on tärkeä luuston osa, ja fosfori on ylipäätään välttämätöntä elämälle, koska sitä sisältävät niin DNA, RNA ja ATP kuin solukalvoja muodostavat lipidiyhdisteetkin. Ilman fosforia on tuntemamme kaltainen elämä mahdotonta.

Fosfori hohtaa pimeässä

Teollisesti valmistettu fosfori (valkoinen fosfori) hohtaa pimeässä ja voi syttyä itsestään palamaan. Se on tappava myrkky, joka tuhoaa maksan, jos ihminen saa sitä sisuksiinsa, ja vaurioittaa luukudosta, jos hengittää sen höyryä.

Fosforitulitikkuja alettiin valmistaa 1830-luvulla. Tuolloin ne sisälsivät muun muassa valkoista fosforia. Ne syttyivät helposti raapaisemalla niitä mitä tahansa karkeaa pintaa vasten. Niitä pidettiin kuitenkin liian vaarallisina, ja niinpä ne kiellettiin.

Sittemmin alettiin valmistaa turvallisempia tulitikkuja, jotka sisälsivät muita fosforiyhdisteitä tai rikkiä ja jotka vaativat syttyäkseen erityisen raapaisupinnan.

Fosforin eristi ensimmäisenä vuonna 1669 saksalainen Hennig Brand, joka naapureidensa tyrmistykseksi keräsi suuria määriä virtsaa, jota hän sitten keitteli kokoon ja käsitteli monin eri tavoin.

Video: Katso, miten fosfori syttyy itsestään ja hohtaa pimeässä

Lue myös:

Jaksollinen järjestelmä – alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Jaksollinen järjestelmä

9 minuutissa jyvälle alkuainetaulukosta

9 minuuttia
Mr. White tallium forgiftning
Jaksollinen järjestelmä

Tallium myrkyttää kehon kavalasti

2 minuuttia
Hiili
Jaksollinen järjestelmä

Jaksollinen järjestelmä: Hiili

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota