kviksølv

Elohopea: Kaunista mutta myrkyllistä

Elohopea näyttää kauniilta, mutta se on petollisen myrkyllistä. Ennen vanhaan alkemistit yrittivät muuttaa sitä kullaksi.

Nimi: Elohopea – tieteellinen nimi hydrargyrum juontuu kreikan sanasta hydrargyros (vesihopea) Järjestysluku: 80 Kemiallinen merkki: Hg

Jaksollisen järjestelmän 80. alkuaine on elohopea. Se on ainoa huoneenlämmössä nestemäisenä esiintyvä metalli.

Hopeanhohtoinen elohopea on myrkyllistä lähes kaikissa mahdollisissa kemiallisissa yhdisteissään. Silti sitä on käytetty lääkkeenä mitä moninaisimpiin vaivoihin aina iho-ongelmista sukupuolitauteihin, etenkin kuppaan. Hoito tosin saattoi olla vähintään yhtä hankalaa ja tuskallista kuin itse sairauskin.

Vasta vuonna 1759 havaittiin, että elohopea muuttui kiinteäksi metalliksi, kun sitä vain jäähdytettiin tarpeeksi.

Lue lisää jaksollisesta järjestelmästä.

Mihin elohopeaa käytetään?

Elohopeaa on vanhastaan käytetty kullan erottamiseen malmeista, koska se on yksi harvoista aineista, jotka reagoivat kullan kanssa. Elohopean liuetessa kultaan syntyy amalgaamia, ja sen jälkeen kulta voidaan erottaa seoksesta haihduttamalla elohopea pois.

Prosessissa syntyy kuitenkin elohopeahöyryjä, jotka ovat äärimmäisen myrkyllisiä, ja yleensäkin elohopea on ympäristölle haitallista.

Suuret kaivosyhtiöt ovat siksi luopuneet menetelmästä, mutta monissa paikoissa, etenkin kehitysmaissa, pienemmät kultakaivokset käyttävät sitä yhä ja aiheuttavat siten huomattavia ympäristöriskejä.

Aiemmin elohopeaa käytettiin lääketieteessä etenkin kupan ja lepran hoitoon sekä hampaiden paikkaamiseen.

Nykyään elohopeaa tarvitaan muun muassa lämpömittareihin ja ilmanpainetta mittaaviin barometreihin sekä tietyntyyppisiin loisteputkiin.

Video: Elohopea ja kulta reagoivat keskenään

Elohopean erikoisimpia ominaisuuksia on se, että se yhtenä harvoista aineista pystyy reagoimaan kullan kanssa. Videossa näet, miten elohopeapisara liuottaa kullan – vai kultako liuottaa elohopean?