Astatiini: Äärimmäisen radioaktiivista

Jaksollisen järjestelmän 85. aine, astatiini, on maailman harvinaisin alkuaine. Sen odotetaan tehostavan syövän sädehoitoa.

astatin laserspektroskopi

Nimi: Astatiini – kreikan sanasta astatos (epävakaa) Järjestysnumero: 85 Kemiallinen merkki: At

Astatiini on lähes haamumainen alkuaine. Se on luonnossa erittäin harvinaista – tutkijoiden laskelmien mukaan sitä ei minään ajankohtana ole maankuoressa enempää kuin 30 grammaa.

Astatiini on radioaktiivista ja niin epävakaata, ettei sitä koskaan ole onnistuttu tuottamaan niin paljon, että sitä olisi voitu tarkastella paljain silmin. Jos sitä voitaisiin tuottaa suuri kappale, sen voimakkaasta radioaktiivisuudesta johtuva kuumuus saisi sen haihtumaan silmänräpäyksessä.

Kaikki mitä astatiinista tiedetään, perustuu sen sijaintiin alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä ja sen kemiallisten ominaisuuksien tutkimuksiin, joita on tehty moninkertaisesti laimennetuissa liuoksissa.

Astatiinia tuotettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940 Berkeleyn yliopistossa Yhdysvalloissa, mutta sen olemassaolo jaksollisessa järjestelmässä oli ennustettu jo kauan ennen sitä.

Mihin astatiinia käytetään?

Astatiinia esiintyy erilaisina radioaktiivisina isotooppeina. Hiljattain löydettyä astatiini-211:tä käytetään sädehoidossa syöpää vastaan. Astatiini pitää kuitenkin käyttää hyvin pian sen jälkeen, kun se on tuotettu, sillä se häviää nopeasti: sen puoliintumisaika on vain noin 8 tuntia.

Video: Astatiini voi auttaa syövän kukistamisessa

Astatiinista on äskettäin löydetty ominaisuuksia, joiden avulla voidaan tehostaa syövän sädehoitoja. Katso tästä video:

Video