Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysiikka - Jaksollinen järjestelmä

Alkuaine numero 118 lunasti paikkansa – ehkä

Minkä alkuaineen atomin tiedetään olevan suurin? Mikä sen järjestysluku on alku-aineiden jaksollisessa järjestelmässä?

Venäläinen kemisti Dmitri Mendelejev kehitti 1869 alkuaineiden jaksollisen järjestelmän. Siinä alkuaineet on ryhmitelty elektroni-rakenteensa mukaan. Jaksollisen järjestelmän pystyrivejä kutsutaan ryhmiksi ja vaakarivejä jaksoiksi. Järjestelmässä on paikka jokaiselle – myös teoreettiselle – alkuaineelle. Mendelejev itse ounasteli, että tiettyihin järjestelmän aukkoihin kuului alkuaine, jota silloin ei vielä tunnettu. Myöhemmin aukot on täytetty, ja laboratorio-oloissa on luotu uusia alkuaineita, jotka tosin ovat olleet hyvin epävakaita. Yhdysvaltalaisessa Berkeleyn laboratoriossa tehtiin 1999 toistaiseksi suurin alkuaineen kemiallisesti jakamaton osa, atomi. Kysymyksessä oli ununoktium-nimen saanut keinotekoinen alkuaine, jolla oli 118 elektronia. Sitä ei ole sittemmin pystytty tuottamaan. Ununoktium onkin poistettu alkuaineiden jaksollisesta järjestelmästä, jossa sen järjestysluku oli 118. Sen sijaan alkuainetta, jonka järjestysluku on 117, ei ole tehty koskaan. Lue lisää jaksollisesta järjestelmästä.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Seksi

3 syytä siihen, miksi kevät sytyttää halut

3 minuuttia
Menneisyys

Rikkaat ja köyhät asuivat yhdessä jo pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota