Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

European XFEL

Maailman voimakkain röntgenlaser on rakennettu valmiiksi ja testattu. Nyt alkavat ensimmäiset oikeat kokeet.

© European XFEL.
Fysiikka - Hiukkaset

Röntgenlaserilla kehitetään haitattomia lääkkeitä

Tuhansia kertoja sekunnissa pilkahtavien valonvälähdysten avulla voidaan nyt seurata atomien toimintaa. Tutkijoiden tavoitteena on kuvata, miten lääkeaineet sitoutuvat solujen proteiineihin, jotta lääkkeiden haittavaikutuksista päästään eroon.

Maailman voimakkain röntgenlaser – European XFEL – on otettu käyttöön. Kun kokeet alkavat edetä täydellä vauhdilla, laserin toivotaan tuottavan kasapäin tieteellisiä läpimurtoja.

Tutkijat voivat nyt seurata atomien toimintaa laserin ultralyhyiden valonvälähdysten avulla. Välähdysten kesto on vain sekunnin miljardisosan miljoonasosan luokkaa, ja laser ehtii lähettää niitä 27 000 kappaletta sekunnin kuluessa.

Uudella laserilla on mahdollista esimerkiksi kuvata, miten lääkeaineet sitoutuvat solujen yksittäisiin proteiineihin. Tulokset voivat auttaa tutkijoita niin, että tulevaisuudessa lääkkeet osataan räätälöidä paremmin ja siten päästään eroon haittavaikutuksista.

Huono osumatarkkuus tuo ongelmia

Yli puolet nykyisistä lääkeaineista koostuu pienistä molekyyleistä, jotka vaikuttavat ihmiseen sitoutumalla kehon soluja ympäröivien kalvojen proteiineihin.

Esimerkiksi monet psyykenlääkkeet sitoutuvat aivosolujen kalvoproteiineihin. Kun lääkeaine aktivoi proteiinin, soluun lähtee viesti, joka hidastaa sairastumisprosessia tai pysäyttää sen kokonaan.

Haittavaikutukset syntyvät yleensä siitä, että lääke aktivoi muitakin kalvoproteiineja kuin ne, joihin se oli tarkoitettu.

Kuin hansikas käteen

XFEL-laser pystyy lukuisilla voimakkailla ja ultralyhyillä valonvälähdyksillään kuvaamaan kalvoproteiinien kolmiulotteisen atomirakenteen.

Kun kalvoproteiinin rakenne tunnetaan, lääkkeitä voidaan räätälöidä paremmin niin, että ne kulkeutuvat vain toivottuihin kohtiin – kuin sopiva hansikas käteen.

Tutkijat toivovat, että etenkin psyykenlääkkeistä ja viruslääkkeistä saadaan tulevaisuudessa haittavaikutukset eliminoitua kokonaan.

Lue myös:

Hiukkaset

Aineen olemassaolo ei sovi fysiikan teorioihin

13 minuuttia
Hiukkaset

Higgsin hiukkasten parit selittävät massan synnyn

7 minuuttia
Hiukkaset

Jääkylmien atomien avulla etsitään pimeää energiaa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota