Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aineen pienimmät rakenneosaset

Aineen kemiallisesti pienin osa on atomi. Atomi voidaan kuitenkin pilkkoa. Mikä on aineen pienin osa?

Shutterstock

Atomi-nimitys tulee kreikan kielen sanasta atomos, joka tarkoittaa jakamatonta. Atomi ei ole kuitenkaan täysin jakamaton, sillä se koostuu pienemmistä hiukkasista. Atomi on 99,999999999999-prosenttisesti tyhjä. Sen keskellä on positiivisesti varautunut kova ydin, joka muodostuu nukleoneista eli positiivisesti varautuneista protoneista ja varauksettomista neutroneista. Ydintä ympäröi negatiivisesti varautuneista elektroneista koostuva elektroniverho. Perustilassaan atomit ovat sähköisesti neutraaleja, sillä silloin protoneja ja elektroneja on yhtä paljon. Protonit ja neutronit koostuvat pistemäisistä alkeishiukkasista, kvarkeista.

Elektroneissa ja kvarkeissa ei ole – nykytietämyksen mukaan – pienempiä osia, joten ne ovat aineen varsinaisia jakamattomia perusosasia. Kvarkkeja on havaittu olevan kaikkiaan kuutta eri lajia. Tavallisen aineen protonit ja neutronit koostuvat ylös- eli u- ja alas- eli d-kvarkeista. Kvarkit vaikuttavat toisiinsa vahvan voiman välityksellä. Sen välittäjinä toimivat gluoneiksi kutsutut hiukkaset. Protoni on kahden u-kvarkin ja yhden d-kvarkin muodostama yhdiste. Neutronissa puolestaan on kaksi d-kvarkkia ja yksi u-kvarkki. Muita kvarkkeja voidaan tuottaa hiukkaskiihdyttimen avulla, mutta ne hajoavat nopeasti u- ja d-kvarkeiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota