Liian kuuma kynttilä syttyy palamaan

Joskus kynttilässä palaa sydämen lisäksi steariini. Miten kynttilä voi syttyä palamaan? Ja miten kynttiläpalo sammutetaan?

Liian kuuma kynttilä syttyy palamaan

Kynttilä voi syttyä palamaan

Steariini syttyy palamaan, kun sen lämpötila nousee yli leimahduspisteen. Näin voi käydä, jos kynttilöitä on monta lähellä toisiaan tai kynttilä palaa ahtaassa suljetussa tilassa, esimerkiksi lyhdyssä.

Leimahduspiste on alin lämpötila, jossa nesteestä, kuten sulasta steariinista, haihtuu niin paljon höyryä, että se muodostaa päällä olevan ilman kanssa palavan kaasuseoksen. Puhdas steariini, joka on steariinihapon ja palmitiinihapon sekoitusta, leimahtaa 113 asteen lämpötilassa. Muun muassa tuikkukynttilöissä käytettävän parafiinin leimahduslämpötila on 109 astetta.

Älä sammuta palavaa kynttilää vedellä

Kun lämpötila ylittää leimahduspisteen, koko nesteen pinta palaa voimakkaalla liekillä. Liekki voi olla 5–15 senttiä korkea.

Palavaa steariinia ei kannata yrittää sammuttaa vedellä. Vesi päinvastoin pahentaa tilannetta. Palo saa höyrystyvästä vedestä lisää pontta, ja liekit voivat roihahtaa jopa metrin korkuisiksi. Palo hurjistuu, kun vesipisarat osuvat kynttilään ja höyrystyvät kuumuudessa, sillä vesihöyry hajottaa steariinia entistä laajemmalle ja palo saa ilmasta lisää happea.

Paras tapa sammuttaa liekkeihin leimahtanut kynttilä on tukahduttaa palo laittamalla esimerkiksi kattilan kansi kynttilän päälle.

| KAIPAATKO VIELÄ JOULULAHJAIDEOITA? MITEN OLISI TIETEEN KUVALEHDEN LAHJATILAUS? | | |