Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Liian kuuma kynttilä syttyy palamaan
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Liian kuuma kynttilä syttyy palamaan

Joskus kynttilässä palaa sydämen lisäksi steariini. Miten kynttilä voi syttyä palamaan? Ja miten kynttiläpalo sammutetaan?

Kynttilä voi syttyä palamaan

Steariini syttyy palamaan, kun sen lämpötila nousee yli leimahduspisteen. Näin voi käydä, jos kynttilöitä on monta lähellä toisiaan tai kynttilä palaa ahtaassa suljetussa tilassa, esimerkiksi lyhdyssä.

Leimahduspiste on alin lämpötila, jossa nesteestä, kuten sulasta steariinista, haihtuu niin paljon höyryä, että se muodostaa päällä olevan ilman kanssa palavan kaasuseoksen. Puhdas steariini, joka on steariinihapon ja palmitiinihapon sekoitusta, leimahtaa 113 asteen lämpötilassa. Muun muassa tuikkukynttilöissä käytettävän parafiinin leimahduslämpötila on 109 astetta.

Älä sammuta palavaa kynttilää vedellä

Kun lämpötila ylittää leimahduspisteen, koko nesteen pinta palaa voimakkaalla liekillä. Liekki voi olla 5–15 senttiä korkea.

Palavaa steariinia ei kannata yrittää sammuttaa vedellä. Vesi päinvastoin pahentaa tilannetta. Palo saa höyrystyvästä vedestä lisää pontta, ja liekit voivat roihahtaa jopa metrin korkuisiksi. Palo hurjistuu, kun vesipisarat osuvat kynttilään ja höyrystyvät kuumuudessa, sillä vesihöyry hajottaa steariinia entistä laajemmalle ja palo saa ilmasta lisää happea.

Paras tapa sammuttaa liekkeihin leimahtanut kynttilä on tukahduttaa palo laittamalla esimerkiksi kattilan kansi kynttilän päälle.

| KAIPAATKO VIELÄ JOULULAHJAIDEOITA? MITEN OLISI TIETEEN KUVALEHDEN LAHJATILAUS? | | |

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Yhdysvaltalaisfyysikko aikoo luoda spiraalin nykyisyyden ja menneisyyden välille

17 minuuttia
Candlelight
Fysiikan ilmiöt

Miksi kynttilän sydän palaa hitaasti?

0 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Tämän vuoksi paahdut mustissa vaatteissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota