Mago Stock & people/Imago/Ritzau Scanpix

Voiko kukaan olla varjoaan nopeampi?

Sankarikuvasankari Lucky Luke ampuu oman varjonsa ennen kuin se saa edes aseen esille. Voiko ihminen oikeasti olla varjoaan nopeampi?

Itse asiassa jokainen meistä liikkuu aina nopeammin kuin varjonsa. Tarkemmin ilmaistuna varjo seuraa meidän liikkeitämme ja on aina vähän myöhässä.

Mitä kauempana pinta, johon varjo muodostuu, on meistä, sitä suurempi viive meidän ja varjon välillä on.

Varjo vaihtuu 300 000 kilometrin sekuntivauhtia

Varjo muodostuu sille alueelle, jolle keho tai muu kappale estää valoa pääsemästä. Kun liikut, valo pääsee taas valtaamaan sen alueen, joka ennen oli varjossa.

Ennen kuin esimerkiksi seinällä oleva varjosi voi kadota, valon on kuljettava sinun ja seinän välinen matka. Aika, joka valolta tähän kuluu, on sinun etumatkasi varjoon nähden.

180 000 000 km/h Niin nopeasti Lucky Luken käden pitää liikkua, jotta hän ehtii laukaista aseen ennen omaa varjoaan niin kuin sarjakuvassa.

Oletetaan, että sinun ja seinälle heijastuneen varjosi välimatka on kymmenen metriä.

Maan ilmakehässä valon nopeus on 299 702,547 metriä sekunnissa. Valon matka sinun kohdaltasi seinään kestää siis 33,4 sekunnin miljardisosaa.

Olet siis 33,4 nanosekuntia varjoasi nopeampi.

Jos Lucky Luken käsi liikkuu puoli metriä, kun hän vetää aseen esiin, ja varjo on kolmen metrin päässä, käden pitää liikkua 180 000 000 kilometriä tunnissa.

Toisaalta luodin pitäisi lentää valoa nopeammin, jotta se ehtisi varjoon ennen kuin varjo saa aseen esiin.

Varjon viive on selvempi, kun etäisyys on suurempi. Hyvä testitilanne olisi kuunpimennyksen yhteydessä, kun Kuun varjo osuu Maahan.

Kuun ja Maan välinen etäisyys on 384 400 000 metriä. Kun valon nopeus avaruudessa on 299 792 458 metriä sekunnissa, Kuun etumatka varjoonsa nähden on lähes 1,3 sekuntia.