Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Vesi välittää ääniä paremmin kuin ilma

Kun painaa päänsä veden alle vaikkapa uimahallin altaassa, muiden puhe ja muut äänet vahvistuvat oudosti. Miksi?

Ääni on mekaanista aaltoliikettä, joka tarvitsee edetäkseen väliainetta. Siten ääni ei voi levitä täydellisessä tyhjiössä. Väliaine on yleensä kaasumaista, nestemäistä tai kiinteää. Ääni kulkee erilaisissa väliaineissa eri nopeudella. Etenemisnopeuteen vaikuttavat monet tekijät, muun muassa väliaineen koostumus, olomuoto ja lämpötila. Esimerkiksi huoneenlämpöisessä ilmassa ääni kulkee noin 350 metriä sekunnissa ja samanlämpöisessä vedessä noin 1 500 metriä sekunnissa. Tämä seikka selittää pitkälti sen, miksi ääniaallot leviävät vedessä ”tehokkaammin” kuin ilmassa. Kuuloaistimus syntyy kuuloelintä ärsyttävistä paineenvaihteluista. Äänen voimakkuus – intensiteetti eli teho suhteessa pinta-alaan – vertautuu väliaineessa ääniaaltoina välittyvän painevärähtelyn energiamäärään. Mitä tiheämpää väliaine on, sitä enemmän energiaa se siirtää. Vesi on ilmaa tiheämpää. Siksi värähtely vedessä voi ärsyttää paine-eroja kuuloluihin välittävää tärykalvoa voimakkaammin kuin värähtely ilmassa.

Lue myös:

Fysiikan ilmiöt

Lämpeneminen vapauttaa vedestä ilmaa

0 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

RUUTIA & KEMIAA: Näin teet norsun hammastahnaa

2 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

TESTAA TÄSSÄ: Kuuletko kylmän ja kuuman veden eron?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota