Vaalea vaate on viileämpi auringonpaisteessa

Vaalea vaate on viileämpi auringonpaisteessa

Auringonpaisteessa musta T-paita tuntuu iholla paljon kuumemmalta kuin valkoinen. Mistä lämpötilaero johtuu?

Kankaan laadun lisäksi sen värillä on vaikutusta siihen, miten lämpimältä vaate tuntuu yllä. Vaaleat kankaat heijastavat suuren osan niihin osuvista auringonsäteistä, kun taas tummat sävyt imevät itseensä paljon valoa. Valkoisesta kankaasta valo heijastuu takaisin tehokkaasti, kun taas mustaan kankaaseen se imeytyy hyvin.

Samaa laatua olevan mustan ja valkoisen puuvillakankaan lämpötilaeroa on tutkittu yksinkertaisella testillä. Koehenkilö puettiin housuihin, joiden toinen lahje oli valkoinen ja toinen musta. Kun hän oli seisoskellut jonkin aikaa suorassa auringonpaisteessa, lahkeiden sisälämpötila mitattiin. Mustassa lahkeessa lämpötila oli noussut 48 asteeseen, kun taas valkoisessa lahkeessa lämpötila oli ”vain” 42 astetta.

Näin huomattava ero selittyy siitä, että musta lahje imi itseensä enemmän auringonsäteitä, jolloin kankaaseen siirtyi enemmän auringonvalon sisältämää energiaa – joka puolestaan sai kankaan rakenneosaset liikkumaan nopeammin. Lämpöhän on aineen atomien ja molekyylien värähtelyä.

On yleinen harhakäsitys, että kuumien seutujen asukkaat suosivat tummia vaatteita. Ainakin Afrikassa käytetään yleisesti vaaleita tai kirjavia asuja. Ehkä uutiskuvat Lähi-idästä ovat luoneet vaikutelman, että tummat puvut ja kauhtanat ovat vallitseva pukeutumistyyli.