Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nuotion-sytyttäminen-tuluksilla
© Shutterstock
Fysiikka - Fysiikan ilmiöt

Tulenteko ennen tulitikkuja

Tiedän, että tulen voi saada syttymään iskemällä kiveä. Mitä välineitä tarvitaan?

Tulen iskeminen keksittiin luultavasti, kun huomattiin, että tietynlaisia kiviä yhteen lyömällä saadaan aikaan samanlaisia kipinöitä kuin esimerkiksi salaman sytyttämästä puusta nousee ilmaan. Keinotekoisia kipinöitä voitiin käyttää nuotion sytyttämiseen, vaikkakin niiden vangitseminen oli vaikeaa. Ennen tulitikkujen yleistymistä 1800-luvun lopulla Suomessa käytettiin tulentekoon niin sanottuja tuluksia. Tuluksilla tarkoitetaan tulentekovälineitä: tulusrautaa, piikiveä ja taulaa. Monelle nykysuomalaiselle nämä sanat eivät sano enää mitään. Tulusten toiminta perustuu havaintoon, että iskettäessä piikiveä raudalla syntyy kipinöitä, jotka saavat taulan kytemään. Taula on lehtipuissa, etenkin koivussa, kasvavasta pahkamaisesta pillisienestä, taulakäävästä, lipeäkäsittelyn avulla valmistettua helposti syttyvää ainetta. Taulassa kytevä tuli leimahtaa ja tarttuu varsinaisiin sytykkeisiin, kun taulaan puhalletaan. Piikiven säkenöintiä hyödynnettiin myös varhaisissa ampuma-aseissa. Alankomaalaiset ja ranskalaiset kehittivät laukaisumekanismin, jossa jousella varustettuun hanaan kiinnitettiin piikiven siru. Tätä asetyyppiä alettiin nimittää piilukoksi. Kun pii iskeytyi metalliseen alasimeen, syntyi kipinä, joka sytytti ruudin. Tämän asetyypin suosiota lisäsi se, että laukaisumekanismi mahdollisti aseen pitämisen valmiiksi viritettynä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota